MohdFairiz.com http://mohdfairiz.com Dalam Blog Ada Ceritanya Fri, 18 Jan 2019 10:13:25 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 7 Strategi Best Buat Duit Di Shopee http://mohdfairiz.com/7-strategi-best-buat-duit-di-shopee/ http://mohdfairiz.com/7-strategi-best-buat-duit-di-shopee/#comments Thu, 17 Jan 2019 10:22:40 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=136 Buat bisnes di platform Shopee ni sebenarnya mudah, tapi tak ramai juga yang tahu bagaimana cara nak tingkatkan lagi sales di Shopee. Sebagai contoh kalau sebelum ini cuma dapat sales RM100-RM500 sahaja sebulan, tapi sekarang ni nak tingkatkan lagi kepada…

Read More

The post 7 Strategi Best Buat Duit Di Shopee appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Buat bisnes di platform Shopee ni sebenarnya mudah, tapi tak ramai juga yang tahu bagaimana cara nak tingkatkan lagi sales di Shopee.

Sebagai contoh kalau sebelum ini cuma dapat sales RM100-RM500 sahaja sebulan, tapi sekarang ni nak tingkatkan lagi kepada RM1000-RM5000 sebulan dan begitulah seterusnya.

Buat Bisnes Biar Sampai Maju

Kalau buat bisnes sememangnya kita nakkan bisnes yang kita buat berkembang. Daripada ada 2-3 produk je untuk dijual, sampai jadi banyak dan menjadi tumpuan ramai.

7 Strategi Best Buat Duit Di Shopee

Jadi untuk tingkatkan lagi sales dan keuntungan berniaga di Shopee, anda sebagai peniaga haruslah mengatur strategi berkesan untuk menambahkan lagi peluang produk anda itu untuk terjual.

Strategi 1 – FOKUS

Untuk buat bisnes di Shopee ni paling penting adalah fokus.

Fokus kepada sesuatu niche sahaja amat penting untuk memantapkan lagi bisnes anda di Shopee.

Kalau sekejap jual ini, dan tiba-tiba jual produk yang tiada kaitan, pembeli nak beli pun mungkin rasa curiga kedai dia ni jual apa sebenarnya.

Susah kalau pembeli mula rasa curiga dengan kedai kita yang kita bina sendiri tu kan.

Strategi 2 – UPSELL

Peniaga yang pandai adalah mereka yang pandai menjual. Bukan satu barangan sahaja dia boleh jual, tapi lebih daripada itu.

Contohnya anda sebagai peniaga boleh pakejkan produk anda kepada beberapa bahagian. Jadi pembeli berfikir tentu untung beli dari kedai ini sebab adanya pakej pembelian yang menguntungkan.

Tapi sebenarnya nak bagi pembeli membeli lebih dengan kita. Bijak kan.

Strategi 3 – JUAL BANYAK TEMPAT

Jangan fokus kepada satu tempat sahaja. Contohnya anda jual di Shopee je.

Tapi platform lain seperti Lazada, 11Street dan banyak lagi tak pergi plak kan. Paling rugi kalau tak setup di Facebook.

Jadi jangan terhadkan tempat jualan anda. Ada yang lagi bijak, buat banyak akaun Shopee dan kedainya berlainan niche dan dapat banyak jualan, tapi kedainya berlainan juga.

Mungkin sesuai bagi sales yang sangat laju..

Panduan Shopee

Ada banyak lagi strategi jualan yang boleh anda baca secara detail. Isikan maklumat anda iaitu Nama dan Emel anda melalui borang yang disediakan ini.

Download 7 Strategi Best Buat Duit Di Shopee Sekarang!

The post 7 Strategi Best Buat Duit Di Shopee appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/7-strategi-best-buat-duit-di-shopee/feed/ 2
Things You Need To Know Before Getting a HDB BTO http://mohdfairiz.com/things-you-need-to-know-before-getting-a-hdb-bto/ http://mohdfairiz.com/things-you-need-to-know-before-getting-a-hdb-bto/#respond Fri, 28 Dec 2018 10:38:11 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=128 Things you need to know before getting a HDB BTO Most of your friends are getting their first HDB or BTO. There are many HDB available, such as Punggol HDB. You browse through HDB website but you are confused with…

Read More

The post Things You Need To Know Before Getting a HDB BTO appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Things you need to know before getting a HDB BTO

Most of your friends are getting their first HDB or BTO. There are many HDB available, such as Punggol HDB. You browse through HDB website but you are confused with the steps of getting an HDB.

You start reading many articles regarding the guide to getting a HDB or BTO flat. However, you are still  unsure of where to begin, after all, this is a big decision that involves a lot of money.

You do not want to miss out any important steps when it comes to buying your first home. This article will guide you through the important things that you need to know before getting an HDB flat or BTO flat.

Minimum Occupation Period

Firstly, you need to know that when you purchase a new HDB flat, there is a minimum occupation period (MOP) of 5 years to fulfil. In other words, you are required to stay at the HDB flat for at least 5 years.

The official 5 years period will start since the day you collect the keys from the HDB office. In addition, you are also prohibited from buying private properties throughout the 5 years of minimum occupation period, whether it is a local private property or an overseas property.

Moreover, you are not allowed to rent out the entire unit. However, renting out individual rooms is possible as long as you are staying in the same unit.

That being said, if it takes 3 years for your HDB flat to complete, it would then take 8 years to fulfil your minimum occupation period because the minimum occupation period starts on the day you collect your HDB flat keys.

This rule applies to individuals buying a resale flat using a CPF Housing Grant as well. This is an important rule that you should keep in mind when it comes to buying your first HDB flat or planning to buy properties for investment purpose in the future.

Resale Levy Payable

The next important rule that most first time homebuyers missed out: the resale levy payable. A BTO flat is also considered as a subsidised flat.

Therefore, if you were to sell your current HDB flat to purchase another new HDB flat, you will then have to pay a resale levy.

The resale levy is depending on the size of the HDB flat. The table below will give you an idea how much your resale levy is if you were to sell your current HDB flat.

Size of HDB flat

Resale Levy

2 rooms

15,000

3 rooms

30,000

4 rooms

$40,000

5 rooms

$45,000

Executive

$50,000

 

Therefore, do your planning ahead. Many young couples did not realise there is a resale levy payable when they first purchase their HDB flat, thinking that they could always upgrade their house when needed.

5 years later when they have children at home and are planning to upgrade to a bigger HDB flat, only then they find out that they are required to pay a resale levy if they were to buy a  new HDB flat. Hence, do your planning ahead if you want to avoid paying for a resale levy.

 Bank Loan or HDB Loan

It is important to understand the difference between a bank loan and an HDB loan before deciding which loan you want to apply.

List down the pros and cons of each loan. Do not forget about the downpayment that you would need to pay as well. The difference between a HDB Loan and bank loan is that HDB Loan is 90% LTV whereas bank loan is only 80% LTV. The HDB Loan also allows you to pay for a lower down payment, however, HDB loan offers less flexibility.

As for bank loan, it requires a higher down payment but comes with greater flexibility. Do take caution that the validation for HLE is only 6 months. More information on ways to apply can be found here.

HDB Grant

There are also HDB Grants available for people buying their first BTO flat. Check for the eligibility before applying for these grant. You can start looking for grant available from Special Housing Grant (SHG) and Additional Housing Grant (AHG).

SHG is a housing subsidy that covers both the low and middle income families with grant ranging from $5,000 to $20,000, subject to buyer’s income.

As for the AHG, it is a scheme that aims to help Singaporeans with lower income to purchase their first flat with grant ranging from $5,000 to $40,000, subject to buyer’s income as well.

To qualify for an AHG grant, your household income should not exceed $5,000 per month, for a period of 12 months before your application for the flat.

Do note that the time to wait is approximately 2 months to 3 months between the period of  successful ballot and flat choosing.  After the long waiting time, you will then be invited by the HDB person in charge to choose your desired flat and make payment for Option to Purchase (OTP).

Withdrawal

You are one step nearer to getting your first BTO flat.

And that means there is no backing out for you. Once you have applied for bank loans and made payment for the downpayment of your BTO, there is no looking back unless you want to risk forfeiting your downpayment or deposit.

Make sure you think thoroughly and be 100% sure that you are ready to commit before buying a HDB or BTO flat.

In conclusion, it takes effort to prepare when it comes to getting a HDB or BTO. Be patient and you will be satisfied with the end results of it.

 

 

 

The post Things You Need To Know Before Getting a HDB BTO appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/things-you-need-to-know-before-getting-a-hdb-bto/feed/ 0
Strategi Best Buat Bisnes Di Shopee Yang Ramai Tak Tahu http://mohdfairiz.com/strategi-best-buat-bisnes-di-shopee-yang-ramai-tak-tahu/ http://mohdfairiz.com/strategi-best-buat-bisnes-di-shopee-yang-ramai-tak-tahu/#respond Wed, 05 Dec 2018 10:51:55 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=89 Mereka yang nak buat bisnes di Shopee ni ada ramai. Tapi tak ramai sebenarnya tahu strategi-strategi yang perlu disusun untuk dapatkan income yang steady di Shopee ni. Perkara pertama yang mungkin menjadi tanda tanya ramai yang lain nak buat bisnes…

Read More

The post Strategi Best Buat Bisnes Di Shopee Yang Ramai Tak Tahu appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Mereka yang nak buat bisnes di Shopee ni ada ramai. Tapi tak ramai sebenarnya tahu strategi-strategi yang perlu disusun untuk dapatkan income yang steady di Shopee ni.

Perkara pertama yang mungkin menjadi tanda tanya ramai yang lain nak buat bisnes Shopee ni adalah..Nak Jual Apa?

Jangan risau…

Ada dua strategi utama sebenarnya untuk buat duit di Shopee ni…

Apa 2 Strategi Bisnes Di Shopee Ni?

1.Jual Barang Sendiri Di Shopee Anda Tentukan Keuntungan

Bisnes di Shopee ni ada dua jenis, iaitu sama ada anda menjual produk yang anda ada sendiri, dan poskan sendiri kepada pelanggan.

Jadi keuntungan anda yang tentukan berapa termasuk modal. Cuma mungkin banyak la juga kerja nak dibuat pada permulaan untuk mendapatkan stok.

Contoh paling mudah, anda borong barang dari China, dan jual dengan harga untung di Shopee dengan kadar keuntungan yang anda telah kira sendiri.

2.Dropship Barang Orang Lain, Untung Ditentukan Oleh Dropshipper

Cara ini sebenarnya paling popular dan tidak banyak kerja. Anda hanya pastikan ada sales dan semuanya diuruskan oleh pihak dropshipper.

Walaupun cara ini bagus, tetapi anda perlukan modal bergantung kepada harga kos item tersebut sebelum payment anda dilepaskan oleh Shopee setelah pembeli menerima barang mereka.

Jika tidak anda tidak boleh order barang daripada dropshipper anda untuk dihantar kepada pelanggan yang telah order.

Masalah timbul apabila anda tidak tahu bilangan stok yang tinggal dan jika habis, anda tidak dapat lagi menjual. Tambah lagi masalah apabila dropshipper itu tak hantar pun barang kepada pelanggan.

Kerugian anda akan tanggung sepenuhnya. Tiada kawalan terhadap stok barangan.

Apa Barang Best Nak Jual Di Shopee?

Nafsu membeli barang di Shopee ni bergantung kepada keperluan sebenarnya. Golongan lelaki lebih suka kepada aksesori kereta, perempuan suka kepada aksesori pakaian dan sebagainya.

Jadikan penyebab ini sebagai satu idea untuk anda lakukan survey untuk dapatkan idea barangan apa yang mudah untuk dijual di Shopee.

Mungkin boleh mulakan dengan modal yang kecil seperti RM500.00 terlebih dahulu, cuba untuk borong barang tersebut dari China dan lipat gandakan keuntungan dari harga kos yang murah!

Ada seorang sahabat pernah mendapat keuntungan yang sangat tinggi hanya dengan menjual sarung kunci sahaja. Apa yang penting adalah kajian barangan yang mendapat demand yang tinggi.

Nampak macam biasa je item yang dijual, tapi sangat laris sehinggakan dia terpaksa tambah stok dan menjual aksesori lain yang dirasakan boleh dijual dengan larisnya.

Teknik kajian ini sebenarnya tak ramai tahu. Bagi yang dah berpengalaman, perkara ini sangat mudah dan hanya tersenyum sahaja buat duit mudah di Shopee.

Mungkin bagi lepasan SPM yang minat dengan bisnes tudung boleh mulakan bisnes tudung jenama sendiri terlebih dahulu. Untuk nampak lebih unik, tambah pula nak buka sekolah nanti, jual pula tudung untuk kanak-kanak.

Nampak kan? Ada permintaan di situ yang mungkin ramai tak nampak peluang yang ada.

Fikirkan disekeliling anda yang mana ada masalah-masalah yang boleh anda selesaikan dengan produk anda di Shopee.

Paling mudah untuk jual adalah untuk golongan wanita kerana golongan ini paling ramai membeli di laman Shopee berbanding lelaki yang mungkin beli barang yang perlu sahaja.

Kalau masih buntu dan tak tahu bagaimana nak buat kajian barang apa yang boleh buat untung besar berniaga di Shopee ni, boleh cuba dapatkan Ebook Bisnes Shopee.

Dalam Ebook Bisnes Shopee ini anda akan diterangkan bagaimana meningkatkan lagi keuntungan di Shopee dengan menggunakan teknik-teknik yang beliau sendiri praktikkan.

Bisnes Shopee

Jadi Dapatkan Ebook Bisnes Shopee sekarang supaya anda dapat buat duit di Shopee dengan lebih banyak lagi dan tak perlu pening dah nak tambahkan pendapatan tambahan.

Klik Di Sini Untuk Dapatkan Ebook Bisnes Shopee

The post Strategi Best Buat Bisnes Di Shopee Yang Ramai Tak Tahu appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/strategi-best-buat-bisnes-di-shopee-yang-ramai-tak-tahu/feed/ 0
Bagaimana Jejaka Ini Buat 4 Angka Seminggu Hanya Dengan Shopee http://mohdfairiz.com/bagaimana-jejaka-ini-buat-4-angka-seminggu-hanya-dengan-shopee/ http://mohdfairiz.com/bagaimana-jejaka-ini-buat-4-angka-seminggu-hanya-dengan-shopee/#comments Fri, 16 Nov 2018 10:21:25 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=82 4 Angka Seminggu Dengan Shopee.. nampak macam mustahil, sebenarnya ramai yang boleh buat. Teknik untuk dapatkan sales sebanyak itu di Shopee sebenarnya tidak sesukar mana jika kena dengan tekniknya. Ramai yang suka membeli di Shopee disebabkan harganya yang murah. Jadi…

Read More

The post Bagaimana Jejaka Ini Buat 4 Angka Seminggu Hanya Dengan Shopee appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
4 Angka Seminggu Dengan Shopee.. nampak macam mustahil, sebenarnya ramai yang boleh buat.

Teknik untuk dapatkan sales sebanyak itu di Shopee sebenarnya tidak sesukar mana jika kena dengan tekniknya. Ramai yang suka membeli di Shopee disebabkan harganya yang murah. Jadi rasanya tak banyak barang yang mahal-mahal di Shopee ni kan.

Bagaimana Jejaka Ini Buat 4 Angka Seminggu Hanya Dengan Shopee

Tapi kalau nak tahu, ramai sebenarnya yang menjual barangan yang mahal-mahal seperti komputer riba, pencetak, kamera digital dan banyak lagi.

Tambah menarik di Shopee ni, anda juga boleh menjual barang yang terpakai. Jadi kalau ada barangan terpakai yang masih elok lagi di rumah tu, elok rasanya jualkan sahaja di Shopee untuk dapatkan keuntungan.

Bagaimana Nak Buat 4 Angka Seminggu Dengan Shopee?

Caranya beliau hanya ikut sahaja apa yang ada dalam Ebook Bisnes Shopee ini dan beliau dapat apa yang beliau telah amalkan. Senang kan?

  1. Daftar Shopee dan setup kedai di Shopee menggunakan PC ataupun telefon sahaja!
  2. Masukkan gambar produk seperti di Ebook Bisnes Shopee dan amalkan tips-tips yang diberikan oleh Ebook Bisnes Shopee.
  3. Buat promosi yang berkesan dan terbaik bagi  memastikan barang yang anda listkan dapat dijual dengan jayanya. Ada 4 Teknik Promosi yang diajarkan dalam Ebook Bisnes Shopee.
  4. Mendapatkan barang dari 5 Supplier Rahsia yang didedahkan dalam Ebook Bisnes Shopee. Dapat harga murah, dan jual dengan harga untuk mendapat keuntungan yang tinggi.
  5. Meningkatkan lagi kadar follower pada setiap minggu dengan teknik yang diberikan supaya produk anda lebih mudah untuk dikenali ramai orang.

Jadi anda tak payah nak pening kepala memikirkan bagaimana jejaka ini dapat buat 4 Angka Dalam Seminggu Dengan Shopee. Ini sebenarnya rahsia beliau.

Dia amalkan semua tips dan juga panduan dalam Ebook Bisnes Shopee dan terus buat seperti yang diajarkan. Memang menjadi!

Kalau anda nak jadi seperti beliau juga, boleh Dapatkan Ebook Bisnes Shopee Sekarang melalui link yang diberikan ini.

Ada banyak lagi kejayaan lain yang dah dicapai oleh mereka yang telah mendapatkan Ebook Bisnes Shopee ini dan apa yang penting sebenarnya adalah tindakan. Anda bebas sebenarnya nak jual apa sahaja yang anda minat nak jual.

Minat jual tudung ke, minat jual baju baby ke, minat jual barang elektronik ke atau apa sahaja yang terlintas, mungkin itu akan menjadi satu punca pendapatan anda yang lumayan jika anda buat dengan sebaiknya.

Jangan tunggu lama-lama untuk dapatkan Ebook Bisnes Shopee ini kerana mungkin tak lama lagi harganya akan dinaikkan dan anda pun rasa mahal sangat nak dapatkan panduan yang sangat bagus ni.

Klik Untuk Dapatkan Ebook Bisnes Shopee Sekarang!

The post Bagaimana Jejaka Ini Buat 4 Angka Seminggu Hanya Dengan Shopee appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/bagaimana-jejaka-ini-buat-4-angka-seminggu-hanya-dengan-shopee/feed/ 1
Modal RM500, Untung 300% Jual Di Shopee http://mohdfairiz.com/modal-rm500-untung-300-jual-di-shopee/ http://mohdfairiz.com/modal-rm500-untung-300-jual-di-shopee/#comments Thu, 15 Nov 2018 11:42:09 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=75 Modal cuma RM500.00 sahaja dan dapat untung 300% buat jualan di Shopee.. Setiap bisnes memang bagus kalau dapat dimulakan dengan modal yang rendah. Sebabnya adalah untuk mengelakkan barang yang anda jual itu mungkin tidak dapat terjual buat kali pertama. Jadi…

Read More

The post Modal RM500, Untung 300% Jual Di Shopee appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Modal cuma RM500.00 sahaja dan dapat untung 300% buat jualan di Shopee..

Setiap bisnes memang bagus kalau dapat dimulakan dengan modal yang rendah. Sebabnya adalah untuk mengelakkan barang yang anda jual itu mungkin tidak dapat terjual buat kali pertama.

Jadi rugi bisnes yang baru nak dimulakan.

Modal RM500, Untung 300% Jual Di Shopee

Biasanya untuk memulakan bisnes sama ada di Shopee ataupun di mana sekalipun, kajian hendaklah dibuat dengan terperinci dahulu untuk mengelakkan kerugian yang besar dalam bisnes.

Ramai yang dah tahu dengan analisis SWOT ni kan, jadi gunakan kesemua langkah yang diberikan sebelum memulakan bisnes apa pun. Terutamanya di Shopee.

Tapi di Shopee ni pelik sikit sebabnya banyak barang dapat dijual dengan larisnya dengan hanya sedikit kajian sahaja.

Tapi entri ini bukanlah nak mengajar anda untuk melakukan kajian untuk berniaga di Shopee, tapi ketahui bagaimana agaknya boleh dapat untung yang sangat besar dengan buat jualan di Shopee sahaja.

Supplier Barang Nak Cari Di Mana?

Perkara paling penting untuk menjana keuntungan yang besar adalah supplier murah. Harga jualan mungkin boleh buat 200% daripada harga kos yang anda dapat tu. Punya la murah kan.

Ramai yang kecewa sebab tak dapat nak cari supplier barang murah, terutamanya dari China.

Ada lebih 10,000 barangan yang dijual di Shopee dan takkanlah nak jual semua jenis barang kan. Cuma pilih mana yang mudah untuk mendapat keuntungan yang tinggi dengan modal yang rendah je.

Tak lain dan tak bukan adalah order barang dari China.

Masalah utama sekarang ini adalah bagaimana nak order barang dari China?

Sekarang ni dah ada banyak website yang membolehkan kita membeli barang dari China. Contohnya AliExpress.com.

Tapi banyak barang dari AliExpress ada yang jauh lebih mahal dan keuntungan yang dapat dibuat sangat sedikit jika dijual di Shopee.

Jadi mungkin AliExpress tidak sesuai dijadikan supplier bagi barang anda itu.

Website rahsia ini sebenarnya ramai yang sudah tahu, tapi tidak ramai yang tahu bagaimana cara terbaik nak beli dari web ini disebabkan web ini adalah dalam Bahasa Cina. Bagi bangsa lain mungkin sukar untuk faham bahasa Cina.

Rahsia Taobao Panduan Borong Dari China Paling Popular

Bagi yang mahukan cara untuk meningkatkan lagi keuntungan di Shopee dan mungkin buntu untuk cari barang untuk dijual di Shopee, boleh mulakan dengan Rahsia Taobao ini.

Klik Untuk Dapatkan Rahsia Taobao Sekarang

Tiada lagi masalah untuk cari barang untuk dijual di Shopee disebabkan banyak sangat idea yang mungkin buat anda rambang mata nak jual barang di Shopee nanti.

Tetapkan modal dalam RM500.00 sahaja dan cari barang yang boleh dijual dengan kadar keuntungan lebih 200% secara percuma sahaja di Shopee!

Wow Untung Tu kan!

Sememangnya Shopee merupakan platform terbaik untuk menjual sekarang ini disebabkan ramai orang telah beralih ke Shopee yang lebih mudah dan murah serta banyak kupon-kupon menarik yang ditawarkan untuk pembelinya.

Sangat berbaloi membeli di Shopee kan?

Selain habiskan duit di Shopee tu baik mula menjana duit di Shopee dengan order barang dari supplier dari China, dan terus buat duit di Shopee. Senang je…

Dapatkan Panduan Terbaik Shopee Di Sini

Dapat order terus poskan kepada buyer dan anda dapat keuntungan yang tinggi dengan mendapat supplier yang sangat murah dari Rahsia Taobao. Kalau dropship, anda mungkin tak dapat keuntungan seperti itu bukan.

The post Modal RM500, Untung 300% Jual Di Shopee appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/modal-rm500-untung-300-jual-di-shopee/feed/ 2