MohdFairiz.com http://mohdfairiz.com Dalam Blog Ada Ceritanya Fri, 22 Nov 2019 13:22:41 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Percutian Bajet ke Thailand http://mohdfairiz.com/percutian-bajet-ke-thailand/ http://mohdfairiz.com/percutian-bajet-ke-thailand/#respond Fri, 22 Nov 2019 13:21:05 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=231 Bila sebut pasal Thailand ni, dalam kepala aku banyak je tempat yang boleh pergi. Yelah Thailand ni kan one of negara yang dekat dengan kita. Malahan ada tempat yang kita boleh pergi dengan train atau bas je. Memang kena pandai…

Read More

The post Percutian Bajet ke Thailand appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Bila sebut pasal Thailand ni, dalam kepala aku banyak je tempat yang boleh pergi. Yelah Thailand ni kan one of negara yang dekat dengan kita.

Malahan ada tempat yang kita boleh pergi dengan train atau bas je. Memang kena pandai planning mengikut bajet dan keselesaan sendiri.

Percutian Bajet ke Thailand

Hari tu aku try buka website Traveloka, lepas tu nampak cheap Emirates flight, ingat boleh lah sapu 1 untuk ke tempat yang jauh sikit, tetapi apakan daya duit dalam bank tak mampu nak support pergi jauh-jauh ni.

So, aku pun nak book cheap flights to Bangkok je sebab rasa tu macam on bajet lagi. Siap boleh enjoy lagi puas-puas kot nanti.

Tetapi aku tak beli lagi tiket sebab nak tunggu Airasia buat promo lagi, member aku cakap Airasia ada je buat promo 24 jam lah 48 jam lah untuk ke Thailand.

Just tunggu dan stand by duit jelah untuk grab nanti bila dah ada. Hah lupa nak mention, kalau korang ada plan nak pergi tempat jauh-jauh tu boleh cuba guna Traveloka sebab memang berbaloi dengan harga dan servis yang kita dapat.

Majority flight dah include luggage dan meal, malah korang boleh terus cari hotel dan tiket untuk aktiviti-aktiviti yang korang dah plan.

Apa bestnya Bangkok ni? Hah aku pun tak tahu. Hahaha Okay gurau je. Aku selalu dengar orang pergi Hatyai, Krabi dengan Phuket tetapi jarang sikit lah aku dengar member-member aku pergi Bangkok. Mungkin ada tetapi tak ramai sangat.

Jadinya aku try jugalah cari tempat-tempat menarik di Bangkok ni. Rupanya banyak sangat tempat yang boleh kita lawati kalau kita sampai sini berbanding kalau kita pergi Hatyai mahupun Krabi.

Yelah Bangkok ibu negara Thailand kot, takkan lah tak ada apa-apa dekat situ kan. Aku share lah sikit 5 tempat yang aku plan nak pergi dengan bajet yang minimum nanti. Antaranya adalah seperti:

Grand Palace

Grand Palace, Bangkok

Rugi kalau kita dah sampai tempat orang, kita tak pergi tempat-tempat bersejarah mereka. Tidak payah banyak cukup pilih 2-3 tempat pun dah cukup memuaskan hati.

Grand Palace ni merupakan salah 1 tempat bersejarah di Bangkok yang sentiasa menjadi tumpuan pelancong. Istana yang dibina pada 1782 ini wajib untuk pergi nanti kalau dah sampai Bangkok.

Wat Pho

Wat Pho

Ia merupakan kuil yang tertua di Bangkok. Uniknya tempat keagamaan bagi penganut agama Buddha ni, kecantikannya masih dijaga dengan baik.

Melalui sedikit pembacaan aku, untuk ke sini akan dikenakan bayaran sebanyak 100bath dalam RM13 bergantung kepada currency kitalah. Okay apa? Murah kan.

Bangkok Art and Culture Centre

Bangkok Art and Culture Centre

Ini merupakan tempat pameran pelbagai jenis art di Bangkok. Untuk yang berjiwa seni tu, boleh lah datang ke sini.

Aku walaupun bukanlah berjiwa seni sangat, tetapi aku memang plan nak ke sini sebab ruang yang ada dalam Bangkok Art and Culture Centre ni memang dipenuhi dengan pelbagai jenis pameran yang menarik untuk kita hargai hasilnya.

Lumpini Park

Lumpini Park

Untuk insan-insan yang sedang mencari ketenangan ketika travel boleh lah untuk ke sini. Kehijauan Lumpini Park ni memang akan memberikan ketenangan kepada kita.

Petang-petang lepas dah penat berjalan ke serata tempat di Bangkok, nak rehatkan minda dan nak berekreasi secara santai, tempat ni sangat-sangat sesuai untuk kita. 

Pasar Terapung Damnoen Saduak

Pasar Terapung Damnoen Saduak

Uniknya pasar ini ia berada di atas sampan bukan seperti pasar-pasar biasa yang kita pernah jumpa. Malahan di sini bukan sahaja menjual makanan, cenderamata juga boleh kita dapati di sini.

Kalau tak nak membeli pun, kita boleh lihat sendiri suasana yang jarang boleh kita dapat di Malaysia. Tetapi kalau aku, memang aku akan membeli juga walaupun 1 benda sebab nak rasa sendiri pengalaman tu.

Okay ni 5 tempat yang ada dalam planning aku buat masa ni. Semestinya ke semua tempat ini tidak menelah belanja yang besar sesuai dengan bajet plan aku.

Prinsip aku senang, walaupun kita nak travel dengan low cost, pastikan kita travel dengan puas. Jadi memang kena rajin sikit lah buat research tempat-tempat menarik tetapi percuma atau tiketnya murah.

Pasti ada punya kalau kita pandai cari. Susunlah tempat-tempat tersebut mengikut jarak bagi memudahkan pergerakan kita nanti.

The post Percutian Bajet ke Thailand appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/percutian-bajet-ke-thailand/feed/ 0
Bagaimana Mamat Ni Jual iPhone Ori Dapat 2-3K Sebulan http://mohdfairiz.com/bagaimana-mamat-ni-jual-iphone-ori-dapat-2-3k-sebulan/ http://mohdfairiz.com/bagaimana-mamat-ni-jual-iphone-ori-dapat-2-3k-sebulan/#respond Sat, 19 Oct 2019 07:43:15 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=219 Kalau cerita tentang iPhone boleh katakan ramai yang memang gila dengan handphone ni. Kat seluruh dunia memang tergila-gilakan jenama buah ni. Aku pernah ada iPad dan terbaru adalah Macbook Pro… Camne rasanya dah pakai dua generasi barangan Apple yang aku…

Read More

The post Bagaimana Mamat Ni Jual iPhone Ori Dapat 2-3K Sebulan appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Kalau cerita tentang iPhone boleh katakan ramai yang memang gila dengan handphone ni. Kat seluruh dunia memang tergila-gilakan jenama buah ni.

Aku pernah ada iPad dan terbaru adalah Macbook Pro

Camne rasanya dah pakai dua generasi barangan Apple yang aku rasa sangat lejen.

Bagaimana Mamat Ni Jual iPhone Ori Dapat 2-3K Sebulan

Bagi aku memang sangat best dan barulah aku tau, kenapa ramai yang suka sangat pakai barang jenama buah Apple ni.

Selain daripada harganya yang mahal, kalau tengok pada harga terkini iPhone 11 kat Apple Store, memang cecah RM5,000 untuk sebuah iPhone.

Bagi yang memang ada bajet nak beli tu, kalau nak beli silakan..tapi kalau takde, korang boleh dapatkan iPhone yang terdahulu seperti iPhone 7 atau iPhone 8 yang masih lagi relevan digunakan.

Bahkan ramai juga yang masih pakai iPhone 6, iPhone 6s dan sebagainya. Bagi yang nak merasa pakai iPhone tu, mesti pening nak cari model iPhone yang lama-lama ni kat mana ye?

Mamat Ni Muncul Jual iPhone Model Lama

Azizi ZulkefliSaudara Azizi Zulkefli ni terfikir yang permintaan terhadap iPhone model lama ni sangat tinggi. Cuma yang menjadi persoalan kat mana nak dapatkan stok iPhone model lama ni dengan harga terbaik dan masih dalam keadaan cemerlang.

Takkan nak beli balik model-model yang lama di website Mudah dan jual balik..macam tak berbaloi je tengok harga dan keadaan iPhone tu pun belum tentu elok untuk dijual semula.

Oleh sebab itu, mamat ni dapat satu lubuk best di China untuk dapatkan model-model iPhone yang lama dan masih lagi boleh digunakan.

Apa yang best, dia dapat dengan harga borong, dah tentulah tak sama dengan harga kalau beli sebuah iPhone je kan.

Paling best, beliau pun jual balik handphone tu dengan harga semasa yang ada di pasaran dengan kadar keuntungan yang agak tinggi juga.

Ketahui Bagaimana Mamat Ni Buat Bisnes Gajet Power!

Dah tengok ada peluang baik, jadi dia pun cuba la juga gajet-gajet lain yang mendapat permintaan tinggi seperti Powerbank, kabel iPhone dan banyak lagi.

Dari situ beliau dah nampak tak payah pun nak jual semua barang kalau nak berjaya dalam Bisnes Gajet ni.

Sebabnya kalau fokus terhadap permintaan yang ada, boleh survive. Cuma kena la ada taktiknya supaya taklah kita menanggung kerugian.

Aku tengok boleh dikatakan pengguna iPhone yang lama-lama ni banyak dikalangan student. Ada yang kata iPhone ni kameranya cantik daripada handphone Android.

So banyak la dikalangan student, terutamanya perempuan yang memang pakai iPhone. Kalau tengok di restorang-restorang, kebanyakan student perempuan pakai iPhone lah…paling cikai, iPhone 5 la kalau sekarang ni kan.

Kesimpulannya kalau korang ada terfikir nak buat bisnes ni, boleh tengok apakah langkah terbaik yang harus korang ambil, terutamanya bisnes gajet.

Sebab tak semua bisnes caranya sama. Apa yang paling penting sebenarnya marketing dan orang tahu yang korang ada buat bisnes apa..itu lebih penting daripada campur adukkan semuanya sekaligus.

Kalau korang ada impian nak berjaya macam mamat ni juga, boleh ikut jejak langkah beliau yang dah beliau kongsikan dalam ebook Bisnes Gajet.

Tak rugi sebenarnya untuk labur dalam ilmu daripada orang yang dah berpengalaman, sekurang-kurangnya boleh nampak peluang yang lebih besar lagi nanti kan.

Rebut peluang ni cepat, sebab dengar cerita ramai sangat yang dah beli dan buat..takkan korang nak ketinggalan? Klik link kat bawah ni dan terus je buat pembelian, fahamkan terus je buat. Jangan berlengah lagi.

Ketahui Bagaimana Mamat Ni Buat Bisnes Gajet Power!

The post Bagaimana Mamat Ni Jual iPhone Ori Dapat 2-3K Sebulan appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/bagaimana-mamat-ni-jual-iphone-ori-dapat-2-3k-sebulan/feed/ 0
5 Langkah Best Buat Bisnes Gajet http://mohdfairiz.com/5-langkah-best-buat-bisnes-gajet/ http://mohdfairiz.com/5-langkah-best-buat-bisnes-gajet/#respond Mon, 30 Sep 2019 14:01:31 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=210 Bisnes Gajet sudah semestinya sinonim di Malaysia ini. Kalau dapat kita lihat ada banyak kedai gajet yang jual barangan untuk telefon seperti cendawan selepas hujan tumbuhnya. Tapi pembelinya takde la ramai mana pun. Untuk ke buat bisnes gajet ni? Buat…

Read More

The post 5 Langkah Best Buat Bisnes Gajet appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Bisnes Gajet sudah semestinya sinonim di Malaysia ini. Kalau dapat kita lihat ada banyak kedai gajet yang jual barangan untuk telefon seperti cendawan selepas hujan tumbuhnya.

Tapi pembelinya takde la ramai mana pun. Untuk ke buat bisnes gajet ni?

Buat bisnes gajet bukan main hentam je bro. Kena la ada taktik dan strateginya.

5 Langkah Best Buat Bisnes Gajet

Apa kata cuba korang praktikkan 5 langkah best untuk buat bisnes gajet dengan lebih menarik dan teratur. Lebih menarik lagi, korang tak payah nak susah-susah sewa kedai untuk gajet yang nak dijual tu.

Senang je kan?

Modal dan Research

Pertama sekali sebagai permulaan, dah tentulah sediakan sedikit modal. Berapa itu bergantung kepada sebesar mana bisnes gajet yang nak korang mulakan tu. Untuk permulaan, saya cadangkan untuk fokus kepada satu atau dua barang yang hot je kat Malaysia ni.

Sasaran utama dah tentulah kepada mereka yang fanatik sangat dengan gajet-gajet ini. Juga kuasa beli mereka untuk membeli barangan tersebut dengan harga yang murah dan juga berulang kali.

Cuba buat sedikit research bagi yang student nak buat bisnes gajet tu, mungkin boleh mulakan dengan bisnes tempered glass pasang face to face untuk permulaan. Bijak kan?

Belajar Dari Yang Pakar

Dah semestinyalah korang kena dapatkan sedikit ilmu untuk masuk ke dalam bisnes gajet ni. Paling mudah dapatkan je ebook Bisnes Gajet ini dan terus mulakan tanpa ragu-ragu lagi.

Klik Untuk Dapatkan Ebook Bisnes Gajet Paling Laris Ni!

Ilmu yang sangat bagus ini dikongsikan oleh saudara Azizi Zulkefli ini sangatlah berharga kerana korang tak perlu lagi risau sama ada langkah yang dibuat tu betul atau tidak.

Nak dengan tak nak je..cari duit lebih kan.

Setup Kedai Online

Benda paling senang korang boleh buat, adalah dengan hasilkan satu profil Instagram yang mana mudah untuk korang upload barangan yang korang nak jual tu.

Ada banyak gajet-gajet yang laku keras. Contohnya iPhone model yang lama-lama…eh..ORI ke?

Ya..memang iPhone ori yang dijual, tapi dari mana ye mereka dapat stok iPhone lama yang original tu dan dijual dengan harga yang mampu milik lagi.

Semua iPhone tu masih boleh digunakan lagi dan tiada masalah pun.

Ebook Bisnes Gajet ada jawapan yang dicari. Kat mana nak dapatkan dengan mudah.

Promosi, Promosi, Promosi

Orang takkan tahu korang ada jual gajet kalau korang tak beritahu orang lain. Jangan la diam je.

Cuba update hari-hari kat Instagram ke, dekat Facebook ke..contoh stok gajet yang korang dah jual. Atau ada stok baru sampai yang memang akan habis…atau orang dah booking siap-siap.

Itu menandakan korang sentiasa aktif menjual dan juga pastikan mudah untuk dihubungi.

Kawal Cashflow

Dah untung banyak, kawal perbelanjaan cashflow bisnes anda tu. Jangan dapat untuk RM1000, dah pergi habiskan duit tu, sekali nak pusing untuk modal dah takde.

Baik tak payah buat bisnes macam tu kan.

Apa pun buat Bisnes Gajet ni memang menjadi idaman ramai nak buat. Tapi tak ramai yang nampak lubuk emas disitu disebabkan tak fokus.

Ada yang fokus hanya jual satu item sahaja, dah boleh buat sampai 5 angka sebulan dengan gigihnya.

Korang tak nak jadi macam tu ke? Buat Bisnes Gajet sampai dapat 5 angka sebulan?

Kalau rasa tak nak terlepas, cuba baca Ebook Bisnes Gajet ni dan praktikkan. Mana tahu dapat tambahkan pendapatan yang ada tu kan.

Klik Untuk Dapatkan Ebook Bisnes Gajet Paling Laris Ni!

 

The post 5 Langkah Best Buat Bisnes Gajet appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/5-langkah-best-buat-bisnes-gajet/feed/ 0
Mula Vlogging, Jom Support! http://mohdfairiz.com/mula-vlogging-jom-support/ http://mohdfairiz.com/mula-vlogging-jom-support/#respond Tue, 28 May 2019 15:04:05 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=193 Baru semalam aku berjaya buat satu video blog iaitu vlogging orang kata. Video ini merupakan video pengenalan aku dan memang sangat simple je setup untuk Youtube ni. Logo channel dan juga cover channel pun aku tak sempat buat lagi.  …

Read More

The post Mula Vlogging, Jom Support! appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Baru semalam aku berjaya buat satu video blog iaitu vlogging orang kata. Video ini merupakan video pengenalan aku dan memang sangat simple je setup untuk Youtube ni. Logo channel dan juga cover channel pun aku tak sempat buat lagi.

 

Aku rakam menggunakan webcam Logitech C615 yang bagi aku masih murah dan sangat berkualiti. Boleh shoot sehingga 1080p, tapi disebabkan kemampuan recording laptop aku ni cuma 720p sahaja, aku terpaksa setting 720p sahaja sebabnya kalau aku set 1080p, video akan jadi lag dan sangat tak best.

Video ini kalau korang tengok macam tight je screen kan. Sebabnya aku masih lagi mencari-cari setting yang sesuai untuk aku record. Lepas aku upload baru aku tengok balik tutorial yang ada di Youtube.

Untuk record screen aku gunakan software Freeware iaitu OBS yang memang sangat popular dikalangan Youtube sebabnya free je download. Boleh download melalui link OBS Studio ni.

Kalau tengok video kualiti video ni pun tak berapa best kan. Audio buat masa ni aku gunakan mikrofon webcam tu sahaja. Setakat ni kualiti sangat baik dan aku baru je beli mikrofon USB yang lain iaitu Fifine K669B.

Aku dah buat review untuk mikrofon tu, korang boleh tengok kat video seterusnya tu.

Ada banyak lagi video yang bakal menyusul. Sebagai seorang Youtuber, memang aku akan cuba untuk penuhkan lagi content kat channel ini dan cuba perbaiki lagi content dan juga cara penyampaian aku di Youtube supaya taklah bosan sangat kan.

Apa yang penting content video Youtube boleh membantu mereka yang mencari info dalam bentuk video. Sebab aku pun kadang-kadang kecewa sebab takde review daripada Youtube Malaysia.

Sebagai tanda sokongan korang, boleh Like, Share dan Subscribe video ini supaya aku lebih bermotivasi untuk meneruskan lagi video-video untuk tontonan semua. Terima kasih!

Youtube Channel – http://youtube.com/reezluv

The post Mula Vlogging, Jom Support! appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/mula-vlogging-jom-support/feed/ 0
Apa Rahsia Hari-Hari Sold Out Jual Air Balang Je Pun http://mohdfairiz.com/apa-rahsia-hari-hari-sold-out-jual-air-balang-je-pun/ http://mohdfairiz.com/apa-rahsia-hari-hari-sold-out-jual-air-balang-je-pun/#respond Thu, 25 Apr 2019 13:05:05 +0000 http://mohdfairiz.com/?p=175 Jual Air Balang ni memang ramai yang dah buat dan memang bagi sesiapa yang pernah buat, mereka tahu nilai keuntungan yang mereka dapat tu tentu lumayan. Tapi tak semua cerita best kan kalau meniaga ni. Biasa la kan adat dalam…

Read More

The post Apa Rahsia Hari-Hari Sold Out Jual Air Balang Je Pun appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
Jual Air Balang ni memang ramai yang dah buat dan memang bagi sesiapa yang pernah buat, mereka tahu nilai keuntungan yang mereka dapat tu tentu lumayan.

Tapi tak semua cerita best kan kalau meniaga ni. Biasa la kan adat dalam berniaga ada la untung dan rugi. Tapi margin keuntungan jual air ni kebanyakannya adalah tinggi berbanding modal yang rendah je.

Tinggal beberapa hari je lagi bulan Ramadan akan menjelang. Sudah tentu Air Balang merupakan antara produk yang paling laris sekali jualannya. Tambah pula sekarang ni musim panas.

Dah tentu air merupakan dapat mencatatkan jualan yang tertinggi. Tambah pula kalau air yang diniagakan tu sangat sedap, kaw dan VIRAL lagi tu.

Fuh..tentu beratur orang nak beli…

Tapi zaman sekarang ni ada banyak faktor sebenarnya air balang tu boleh VIRAL dan juga laris buat orang beli banyak kali.

Panduan Bisnes Air Balang

Resepi Air Balang Sedap

Antara faktor utama yang membuatkan ramai orang beli air yang dijual tu adalah rasa yang sedap. Kalau buat air mangga tu, memang kaw sekali rasa MANGGA. Kalau tak tahu nak bancuh air bagi sedap, memang susah rasanya nak sold out hari-hari air balang yang dijual tu.

Dapatkan Resepi Rahsia Air Balang Laris Di Sini

Penjual Yang Stylo Kreatif

Ada yang buat strategi jualan yang kreatif. Contohnya dia buat banner besar-besar dan jelas orang baca dari jauh boleh nampak dia jual air apa.

Kalau tak, orang lalu, sepi je sebab tak tahu air apa yang dijual. Warna mungkin sama, tapi rasanya tak sama, memang fail nak beli lagi.

Terdapat juga yang buat macam-macam cara seperti menyanyi, buat nada yang tinggi panggil orang supaya dapat tarik perhatian dan sebagainya.

Contohnya macam dalam video kat bawah ni, tak pasal-pasal masuk Youtube Buletin Utama lagi tu kan.

Gerai Dijaga Bersih

Orang berniaga ni ramai yang perhati tau tak. Zaman sekarang ni kalau orang rasa nak viralkan kita, senang je. Masing-masing dah ada handphone dan kejap je gambar-gambar yang tak best akan viral dan menjejaskan perniagaan air balang kita ni.

Jadi jaga elok-elok perniagaan air balang ni sebab kalau tak dijaga kebersihan boleh menyebabkan penyakit dan mungkin boleh membawa maut. Gunalah air dan juga bekas air balang yang bersih. Jaga juga persekitaran tempat berniaga supaya sedap mata memandang dan mudah orang nak beli.

Kebersihan dan tatacara pemakaian penjual air balang juga kena la kemas dan juga bersih supaya takde la orang rasa loya nak beli. Kalau ada baju company dengan nama perniagaan air balang ni lagi bagus dan nampak kita serius dengan perniagaan yang diceburi.

Jadi kalau anda rasa minat nak berniaga air balang, mulakan dengan bijak dan buat keuntungan yang berganda-ganda dengan teknik dan strategi yang betul.

Kalau rasa tak tahu nak mulakan dari mana dan bagaimana, mungkin Panduan Bisnes Air Balang ini dapat membantu mereka yang berminat nak mulakan Bisnes Air Balang sendiri.

Klik Untuk Dapatkan Panduan Bisnes Air Balang Sekarang

Dengar cerita ramai yang dah dapatkan panduan bisnes air balang ini walaupun pertama kali dah buat banyak untung walaupun buat secara part time je.

testimoni bisnes air balang

Tak payah nak jual banyak-banyak air pun dah boleh sold out jualan. Janji untung dan mencapai matlamat, ye tak?

testimoni bisnes air balang

Rsanya takde alasan lagi untuk mendapatkan Panduan Bisnes Air Balang ini kan. Klik dan terus buat. Jangan tunggu lagi ye.

Klik Untuk Dapatkan Panduan Bisnes Air Balang Sekarang

The post Apa Rahsia Hari-Hari Sold Out Jual Air Balang Je Pun appeared first on MohdFairiz.com.

]]>
http://mohdfairiz.com/apa-rahsia-hari-hari-sold-out-jual-air-balang-je-pun/feed/ 0