Cara Memohon Kerja Jururawat Melalui SPA

Cara Memohon Kerja Jururawat ni sebenarnya tak susah mana pun. Semuanya dah boleh buat secara online je. Caranya korang boleh pergi ke web www.spa.gov.my untuk mendaftar. Kerja Jururawat sebenarnya amatlah best gajinya kalau korang berniat nak teruskan kerjaya dalam bidang ini.

Jom tengok Skim Gaji Jururawat dan cuba korang lihat sendiri gaji permulaan bagi Kerja Jururawat ni berapa…lumayan kan?

Skim Gaji Jururawat

Skim Gaji Jururawat

Sebenarnya adalah lebih baik korang mulakan dengan Latihan Jururawat.Siap dapat elaun lagi setiap bulan.Bukan lama sangat pun Latihan Jururawat ni.Lepas je tamat latihan, korang dah boleh diserap ke perkhidmatan tetap dan bekerja dengan Kerajaan Malaysia.

Tempoh Latihan:
-3 tahun (bagi calon Lantikan Terus)
-1 tahun (bagi calon KPSL daripada Jururawat Masyarakat)

Syarat Kelayakan Latihan Jururawat

i) Warganegara Malaysia

ii) Umur:
Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan.

Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.

iii) Kelayakan:
Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
Kepujian mata pelajaran Matematik, Sains dan 3 mata pelajaran lain; dan
Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

iv) Keutamaan:
Mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik serta tidak mengalami kecacatan yang boleh menyebabkan calon tidak sesuai menjalankan tugas selepas tamat latihan;

Tak susah mana kan nak apply jadi Jururawat ni? Lelaki ke Perempuan dua-dua boleh Mohon Kerja Jadi Jururawat ni.Kalau rasa nak tahu cara yang rasanya lebih baik dan lengkap beserta panduan. Boleh tengok Cara Memohon Kerja Jururawat Melalui SPA.

p/s: pastikan korang juga comel supaya terpilih jadi Jururawat Comel juga ye..:D

Cara Menjadi Jururawat Comel

Kerjaya Menjadi Seorang Jururawat ni sebenarnya bukan mudah mana. Kalau ada awek-awek comel tu, digalakkan memohon. Aku pun tak tahu kenapalah awek-awek comel banyak sekali menjadi jururawat comel masa kini. Ini yang membuatkan wife aku agak sedikit garang apabila aku menjeling-jeling jururawat yang ada semasa aku di Hospital Sultanah Aminah dulu masa wife aku jaga mak dia di hospital. Beliau cukup pantang tau kalau ada Jururawat yang macam gegedik je.haha..

Cara-Menjadi-Jururawat-Comel

Cara-Menjadi-Jururawat-Comel

Nasib baik la aku dah biasa tengok Jururawat Comel ni, sebabnya sekolah aku dulu betul-betul depan Hospital Besar Ipoh, sekarang ni Hospital Raja Permaisuri Bainun namanya. Tiap kali nak pergi sekolah je, turun je bas…berderet-deret plak Jururawat Comel ni tengah tunggu bas juga. Masa tu berlagak macho kat depan jururawat ni semua walau aku tau masa tu aku budak sekolah lagi. Peliknya, kebanyakan depa ni cun dan comel belaka kan? :D

Best sebenarnya jadi Jururawat ni sebabnya masa korang belajar lagi, korang diberi elaun bulanan lagi tu untuk belajar jadi Jururawat yang Terlatih di Kolej Kejururawatan yang terpilih. Elok je korang habis belajar, korang akan dimasukkan ke Hospital-Hospital atau Klinik-Klinik Kerajaan yang ada, atau dengan kata lain, korang secara automatik akan kerja dengan Kerajaan dan apa jadi lepas tu?

Kalau korang Kerja Kerajaan ni biasanya ‘saham’ korang akan naik dengan melonjaknya.Kalau korang tu seorang Jururawat Comel, rasanya menjadi idaman ramai jejaka di luar sana untuk meminang korang atau ada je risikan dari makcik-makcik kepoh nak menanyakan korang sama ada dah kahwin ke belum, dah berpunya ke belum?

Lagi apa yang best jadi Jururawat ni?

Gred Gaji Jururawat

Gred Gaji Jururawat

Gaji……….haaa..itu sebenarnya yang best kan? Kalau korang nak tahu, insentif untuk Jururawat ni cukup banyak. Kiranya korang dah boleh setaraf dengan Cikgu..korang tengok sendiri la ni. Kiranya kalau korang berjaya dapatkan Diploma Kejururawatan tu..starting gaji korang tu pun dah lumayan..Kenaikan Tahunan Jururawat U29 pun lumayan lagi dari gaji aku..peh..Lumayan kan jadi Jururawat ni? Jururawat Comel lagi lah kan…boleh lah makcik-makcik up kan nilai hantaran sampai RM18,000..hehee.

Cara Nak Mohon Jadi Jururawat?

Silalah apply melalui www.spa.gov.my dan isikan borang yang berkaitan, atau korang boleh rujuk Cara Menjadi Jururawat Selepas SPM.

Cara Menjadi Jururawat Selepas SPM

Cara Menjadi Jururawat Selepas SPM

Kerjaya Jururawat sebenarnya salah satu pekerjaan yang amat memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Tambahan pula ramai yang mencari pekerjaan sekarang bukan? Ramai mahasiswa terutamanya yang baru sahaja keluar dari sekolah, atau yang baru habis Universiti yang ingin mencari pekerjaan yang sesuai untuk mereka bukan?

Bagaimana Caranya Nak Menjadi Jururawat Selepas SPM?

Mesti ada yang kata Nak Jadi Jururawat ni hanya untuk perempuan sahajaCara Menjadi Jururawat Selepas SPM..Jawapannya salah ye adik-adik.Zaman sekarang memang sudah ada jururawat lelaki..dan terlatih pula tu ye.

Untuk memohon menjadi Jururawat, lihat dulu kelulusan yang perlu untuk memohon jawatan sebagai Jururawat ini seperti berikut di laman web www.spa.gov.my.

Setelah melihat apakah kelulusan untuk menjadi seorang jururawat, isi borang SPA8 (Kementerian Kesihatan Malaysia).Untuk pengetahuan, kalau korang isikan melalui laman web www.spa.gov.my ini bermakna anda akan secara automatik bekerja dengan Kerajaan Malaysia. :D

Sila pilih jawatan Jururawat yang anda inginkan. Lebih baik memilih sebagai Jururawat Pelatih terlebih dahulu jika anda tiada kelayakan Diploma Jururawat. Permohonan akan jadi sia-sia kalau anda tiada kelulusan pada tahap Diploma iaitu untuk Jawatan Jururawat Gred U29.

Apa yang menarik jika menjadi Jururawat Pelatih?

Untuk menjadi Jururawat Pelatih, sebelum anda menjadi Jururawat Terlatih, ada syarat yang perlu dipenuhi adalah seperti berikut:

Tempoh Latihan:
3 tahun (bagi calon Lantikan Terus)
1 tahun (bagi calon KPSL daripada Jururawat Masyarakat)

Biasiswa Semasa Latihan: RM621.21 sebulan

Kem/Jab: Kementerian Kesihatan Malaysia

Tempat Latihan:
Kolej Kejururawatan Alor Setar, Kedah
Kolej Kejururawatan Sungai Petani, Kedah
Kolej Kejururawatan Pulau Pinang
Kolej Kejururawatan Ipoh, Perak
Kolej Kejururawatan Taiping, Perak
Kolej Kejururawatan Seremban, Negeri Sembilan
Kolej Kejururawatan Melaka
Kolej Kejururawatan Muar, Johor
Kolej Kejururawatan Johor Bahru, Johor
Kolej Kejururawatan Kuantan, Pahang
Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu, Terengganu
Kolej Kejururawatan Kubang Kerian, Kelantan
Kolej Kejururawatan Sibu, Sarawak
Kolej Kejururawatan Kota Kinabalu, Sabah
Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh (KSKB) Selangor
Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Kuching Sarawak
Kolej Kejururawatan Sandakan, Sabah

Apa yang menariknya, menjadi Jururawat Pelatih ini anda mendapat elaun setiap bulan dan anda akan dibayar untuk belajar dan mendapat perkerjaan dengan kerajaan.

Ebook Panduan Cara Menjadi Jururawat

Syarat Latihan:
i) Warganegara Malaysia

ii) Umur:
Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan.
Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.
iii) Kelayakan:
Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
Kepujian mata pelajaran Matematik, Sains dan 3 mata pelajaran lain; dan
Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
iv) Keutamaan:
Mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik serta tidak mengalami kecacatan yang boleh menyebabkan calon tidak sesuai menjalankan tugas selepas tamat latihan;

Maklumat lanjut rujuk Latihan Jururawat.

Cara Menjadi Jururawat Selepas SPM sebenarnya tak susah, cuma apa yang kena ada adalah keinginan dan kesabaran dalam mencari pekerjaan tu.