AWAS! Scammer Di Mudah.my

Ramai rasanya yang mahu menjual barangan terpakai mereka di Mudah kerana ianya amat mudah sekali untuk memasukkan iklan ke dalam laman web Mudah.my ini. Apa sahaja barangan boleh dijual dengan harga terpakai. Antara yang paling popular sekali dijual adalah kenderaan bermotor, barangan kamera, gajet dan juga telefon bimbit.

AWAS! Scammer Di Mudah.my

Bagi mereka yang sudah biasa dengan transaksi online, tak kira la korang berurusan dengan Paypal, Western Union ataupun bank-bank tempatan, rasanya tiada masalah bagi korang untuk mengenal pasti akan penipuan yang dilakukan oleh scammers-scammers yang ada di Mudah.my ini.

Terbaru, aku baru je dapat satu pm dari salah sorang rakan blogger yang ingin menjual kereta ayahnya diinternet dengan menggunakan laman web Mudah.my ni. Disebabkan kurang pengetahuan dalam transaksi luar negara ni, dia pun bertanyakan soalan tentang transaksi yang dilakukan oleh pembeli dari Dubai…Aku mula syak sesuatu…soalan seterusnya aku tanya dan jawapan seperti yang aku sangkakan…dari Mudah…:D

Penipuan di Mudah

Apa yang menariknya, bagi orang yang tiada pengetahuan,sudah tentu mengatakan transaksi dia ni adalah betul..dan korang pun tak tahu sama ada betul atau tidak. Jom aku berikan kat korang sedikit panduan mengenai transaksi Paypal dan juga Western Union ataupun mana-mana melibatkan transaksi dari luar negara.

1.Kalau dia kata nak transfer ke local bank korang, minta dulu nama penuh dia, alamat dan juga nombor telefon sebagai rujukan. Kalau dia bagi macam-macam alasan, korang cuba bagi nombor akaun bank korang yang PALSU dan nama yang PALSU.

2.Untuk Paypal, kalau korang nak transfer duit dari Paypal ke Paypal, tidak memerlukan nombor akaun, tapi korang kena ada email Paypal orang yang nak terima duit tersebut. Notification akan dapat pada email dia dan juga email korang mengatakan ada transaksi keluar atau duit masuk ke akaun.

3.Nombor MTCN hanya untuk pengeluaran duit di Western Union. Western Union dan Paypal bukan sebuah company yang sama. So jangan silap faham.

4.Apabila korang iklankan produk korang di Mudah.my, search hanya akan terdapat dalam Malaysia sahaja. Jika dia kata dia daripada negara lain, sila maki atau delete sahaja mesej yang korang terima tu.

Penipuan Nigeria di Mudah

5.Kalau dia reply menggunakan nombor telefon yang panjang seperti dalam gambar, korang hanya perlu search di Google dari negara manakah nombor itu berasal. Salin balik nombor tu dan tekan search…kalau dari negara Nigeria, korang boleh abaikan.

Scammer di Mudah sekarang sudah semakin bijak, mereka menggunakan taktik terbaru, itupun aku baru dapat tahu daripada komen status di Facebook aku…

Penipuan di Mudah

Salah satu tips yang aku boleh bagi kepada korang yang nak menjual di Mudah.my ini, kebiasaannya mereka ini tidak fasih berbahasa Melayu, jadi korang tak payah nak reply balik kalau depa ni cakap Bahasa Inggeris, layankan je dalam Bahasa Melayu..sure lepas tu dia senyap..Nampak tak? Jangan layan kalau depa ni mesej dalam Bahasa Inggeris. Peluang untuk korang kena tipu adalah tinggi..

Biasanya kalau di Mudah.my, pembeli yang berminat akan ย Whatsapp ataupun call korang supaya dapat tahu lagi detail tentang barang yang dibeli..baru-baru ni ada juga aku nak jual speedlight SB600 aku kat Mudah…boleh plak dia mesej kata nak beli kamera, sebakul maki dapat..ahahahaa…

Kepada penjual online, korang memang kena ada ilmu yang sungguh berguna ini sebab nanti disebabkan keghairahan korang menjual barang diinternet, korang lupa untuk mementingkan aspek-aspek keselamatan seperti ini. Walaupun korang boleh dapat borong barang dari China dengan mudah, tapi perkara ini juga korang perlu ambil kira untuk keselamatan.

219 Comments

  1. Nor December 8, 2017
    • Mami Ellyna December 10, 2017
  2. andrew chin December 6, 2017
  3. Izatbabi December 6, 2017
  4. L MAJID December 5, 2017
  5. saiful December 5, 2017
    • reez December 5, 2017
  6. noradila December 4, 2017
    • reez December 4, 2017
  7. Yana November 6, 2017
    • yaya November 24, 2017
      • reez November 24, 2017
  8. Tembadau Da Bull From Land Below Da Winda October 29, 2017
  9. Tembadau Da Bull From Land Below Da Winda October 27, 2017
  10. putri October 3, 2017
    • reez October 3, 2017
  11. Fiizha September 29, 2017
  12. izzati September 16, 2017
    • reez September 16, 2017
  13. Khairul September 16, 2017
    • reez September 16, 2017
      • Khairul September 17, 2017
  14. hazreen hamid September 15, 2017
    • reez September 15, 2017
  15. ain September 14, 2017
    • reez September 14, 2017
  16. Tiara September 10, 2017
    • reez September 10, 2017
  17. Hafiz Rushdi September 8, 2017
  18. Ainnie Ismail September 5, 2017
    • reez September 6, 2017
      • Ainnie Ismail September 9, 2017
        • reez September 9, 2017
  19. Nadia August 25, 2017
    • reez August 25, 2017
      • Khai September 5, 2017
        • reez September 6, 2017
  20. nur August 19, 2017
  21. fazilfn August 17, 2017
  22. akira_0137078952 August 7, 2017
  23. Mahirah Munawir July 18, 2017
    • reez July 19, 2017
  24. Nina June 29, 2017
    • reez June 30, 2017
      • Anaraihana July 24, 2017
        • reez July 24, 2017
      • Hyekal August 5, 2017
        • reez August 5, 2017
  25. qiqi June 19, 2017
    • reez June 19, 2017
      • nana July 23, 2017
        • reez July 24, 2017
  26. Yana June 13, 2017
    • reez June 13, 2017
      • Yana June 13, 2017
        • reez June 13, 2017
  27. Peniaga Online May 23, 2017
  28. hafizie May 21, 2017
  29. Mas May 15, 2017
    • reez May 15, 2017
  30. Anti scammer May 7, 2017
  31. Laila Ahmed April 27, 2017
    • reez April 27, 2017
  32. Along April 21, 2017
    • reez April 21, 2017
      • John May 16, 2017
        • reez May 16, 2017
  33. asrol rizal April 12, 2017
  34. mr edwin March 24, 2017
  35. boi March 20, 2017
    • dedauncomel.com March 24, 2017
  36. Racklief February 4, 2017
  37. imran January 18, 2017
    • reez January 18, 2017
      • Adsman August 8, 2017
        • reez August 9, 2017
    • adam February 16, 2017
  38. Abu Zainudin January 17, 2017
  39. Afi January 7, 2017
  40. Mieza December 27, 2016
    • reez December 27, 2016
    • Miss.A January 10, 2017
      • Mieza January 14, 2017
      • samuel February 1, 2017
  41. Man December 6, 2016
    • reez December 7, 2016
      • Ayman January 21, 2017
    • Mieza December 27, 2016
  42. Lan December 3, 2016
    • reez December 3, 2016
  43. Ilham November 29, 2016
  44. hanis akmal November 28, 2016
  45. Wani November 25, 2016
    • Mieza December 27, 2016
      • reez December 27, 2016
        • nimud May 31, 2017
          • reez May 31, 2017
  46. Nurul November 12, 2016
    • reez November 12, 2016
      • kokie November 15, 2016
        • reez November 16, 2016
          • kokie November 16, 2016
      • NOORADHA BINTI IBRAHIM November 24, 2016
        • reez November 24, 2016
      • reez December 3, 2016
  47. faizman November 9, 2016
    • reez November 9, 2016
    • Mieza December 27, 2016
  48. Aiman October 29, 2016
    • reez October 29, 2016
      • Mieza December 27, 2016
    • Aini November 4, 2016
      • reez November 6, 2016
      • wan November 22, 2016
  49. mr switch October 9, 2016
    • reez October 9, 2016
  50. mr ?? October 5, 2016
    • reez October 5, 2016
      • mr ?? October 5, 2016
        • reez October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
          • reez October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
          • reez October 5, 2016
          • mr switch October 5, 2016
          • reez October 5, 2016
        • syifaa November 19, 2016
      • mr ?? October 5, 2016
        • reez October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
  51. Nomi October 1, 2016
    • reez October 5, 2016
  52. Eqin September 24, 2016
    • reez September 24, 2016
      • Eqin September 24, 2016
        • reez September 24, 2016
      • abdul rahman bin ros azmi July 10, 2017
        • reez July 11, 2017
    • along September 26, 2016
  53. Zaqwan Arief September 21, 2016
    • reez September 21, 2016
  54. adlan September 10, 2016
    • reez September 10, 2016
      • Mieza December 27, 2016
        • reez December 27, 2016
  55. adlan September 10, 2016
  56. ahmad August 26, 2016
    • reez August 26, 2016
  57. ain August 12, 2016
  58. farid azhari August 8, 2016
    • reez August 8, 2016
      • farid azhari August 8, 2016
        • reez August 8, 2016
          • farid azhari August 8, 2016
          • reez August 9, 2016
          • reez August 9, 2016
  59. Azri July 27, 2016
    • reez July 27, 2016
    • ihsan August 29, 2016
      • reez August 29, 2016
    • luqman November 23, 2016
  60. Haziq July 3, 2016
    • Nurul August 26, 2016
      • reez August 26, 2016
      • reez August 26, 2016
  61. tajul May 26, 2016
    • reez May 26, 2016
      • zuhri June 24, 2016
  62. Jue May 10, 2016
    • reez May 10, 2016
      • azhar November 13, 2016
        • reez November 13, 2016
    • fie October 27, 2017
  63. sam March 30, 2016
    • manzz September 7, 2016
    • d September 19, 2016
  64. Fizah March 13, 2016
    • reez March 14, 2016
  65. Zul March 7, 2016
    • reez March 7, 2016
      • Lan July 26, 2017
  66. Hafiz March 6, 2016
    • reez March 6, 2016
    • kruee May 5, 2016
      • reez May 5, 2016
  67. Nor January 31, 2016
    • reez January 31, 2016
      • Nor January 31, 2016
        • reez January 31, 2016
          • Nor January 31, 2016
          • reez January 31, 2016
  68. deng December 17, 2015
    • reez December 17, 2015
  69. rubi December 14, 2015
    • reez December 14, 2015
      • tya leories widodo December 28, 2015
        • reez December 28, 2015
  70. lieza September 16, 2015
    • reez September 17, 2015
  71. nurul August 1, 2015
    • reez August 1, 2015
  72. noor May 19, 2015
    • reez May 19, 2015
  73. Mazni Azmi March 13, 2015
  74. Latihan Industri 2015 March 7, 2015
  75. Ummi Hanie March 4, 2015
    • reez March 4, 2015
  76. blogger lelaki March 4, 2015
  77. azimah mohd zainuddin March 4, 2015
  78. Azzahairi March 4, 2015
    • reez March 4, 2015
  79. Travelog Siti March 4, 2015
    • reez March 4, 2015
  80. amirul March 4, 2015
  81. titan March 4, 2015

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.