Teknik Forex Terbaik

Forex Trading bukanlah sesuatu yang mudah bagi sesetengah orang yang memang tiada ilmu tentang forex. Tentu korang dah dimomokkan dengan keuntungan yang beratus ribu sebulan dalam masa yang singkat apabila korang mula trade forex ataupun main forex. Kunci sebenar kejayaan mereka adalah mereka memahami teknik asas forex. Jika korang main hentam je kat mana nak start entri tanpa ketahui apakah pantang larangnya korang akan mengalami kerugian yang sangat tinggi. Silap-silap modal permulaan korang tu hangus begitu sahaja.

teknik-forex-sebenar

Apakah Teknik Forex Terbaik?

Dalam Pakej Teknik Forex Sebenar oleh saudara Khalid Hamid, setelah aku meneliti video-video yang telah diberikan. Sememangnya beliau sendiri memberi nasihat yang amat berguna, tak kira sama ada korang ni newbie ataupun yang dah lama main forex ni. Analisis sebelum korang buat entri merupakan faktor yang amat penting sekali bagi memastikan korang mendapat profit yang korang nak, bukan market yang tentukan. Itulah seringkali diulang oleh saudara Khalid Hamid dari Teknik Forex Sebenar. [Read more…]

Komisen 153-160 Dari Klikjer

Komisen agak slow..

Aku tak kisah sangat walaupun Top Affiliate Klikjer Bulan Februari aku tak berada pada tangga teratas. Sebabnya walaupun tak berada di tangga nombor satu, aku sudah mencapai sasaran atau target yang aku inginkan. Adakah korang ada target korang sendiri setiap bulan?

Komisen 153-160 Dari Klikjer

Buat Affiliate Biar Ada Target

Korang dah baca ke post aku tentang Kenapa Tak Dapat Komisen Affiliate pada entri sebelum ni? Kalau belum gi baca betul-betul. Pada korang yang dah dapatkan ebook RahsiaKlikjer tu, insyallah lagi seminggu dua aku akan bagi satu report free mengenai affiliate dan confirm affiliate Klikjer sahaja, dan bagaimana korang nak mantapkan lagi skill korang tu untuk hadapi apa juga affiliate selain klikjer.

Terpulang kepada korang apakah target korang. Adakah bilangan sales setiap bulan? Jumlah RM yang terkumpul pada setiap bulan? Ataupun target untuk blog-blog tersebut secara khusus? Itu semuanya merupakan perancangan dan juga strategi korang untuk blog-blog yang korang bangunkan.

Contohnya, blog ini aku bangunkan memang untuk menjana . Target aku yang pertama tercapai apabila setiap bulan, komisen dari Mobicow membayar sewa hosting aku tanpa gagal sejak aku mula kenali program ini dan mereka tidak pernah miss membayar walau 1 dollar sekalipun, dan tak perlu aku nak request untuk withdraw untuk dapatkan duit ataupun merayu dan letak komen memacam di wall Facebook…ahaha..tettttt…

Bulan Februari dan Mac memang aku amat sibuk, sibuk nak siapkan album kahwin dan juga sibuk dengan Fotografi Perkahwinan. Apa orang nak cakap, biarlah, janji aku suka dengan apa yang aku buat. Panas, letih tu semua memang adat menjadi seorang wedding photographer..tapi ada banyak perkara best yang korang tak tahu kalau jadi wedding photographer ni..biarlah aku sorang simpan rahsia tu..ehehe..

Malas nak tulis panjang-panjang..ok komen-komen le panjang-panjang ye..eehhee

Antara Melayu dan Islam

Baru-baru ni memang panas dengan cerita-cerita di dada-dada Facebook timeline yang memviralkan lagi isu gadis yang bernama Aisyah ini yang dengan secara terangnya melakonkan watak yang menyindir pelaksanaan’hudud’ yang akan dilaksanakan di negeri Kelantan itu. Petang tadi, aku juga berkesempatan untuk lihat video balas yang dibuat oleh PU Rahmat berkenaan isu berkenaan. Cuba korang tonton video ini sebentar…

Kelihatan dalam video tu, PU Rahmat menjawab kesemua persoalan yang diajukan dalam video tersebut dengan penuh ilmiah sekali, sedangkan persoalan-persoalan yang diutarakan dalam video sindiran berkenaan jauh lebih bersifat tekaan manusia sahaja dan tidak bersandarkan mana-mana dalil ataupun fakta sejarah untuk menyokong yang pelaksanaan hudud tidak mampu untuk membendung segala perlakuan jahat yang khususnya dilakukan oleh umat Islam.

Melayu dan Islam Berpisah Tiada..

Betul ke kenyataan tu? Bagi aku, agak kurang setuju dengan kenyataan Melayu itu Islam, dan Islam itu Melayu..adakah keturunan Melayu itu sendiri secara automatiknya menjadi Islam sejak zaman nabi Adam? Sedangkan bapa saudara Nabi Muhammad SAW sendiri tidak memeluk Islam sepanjang hayatnya..dan mereka adalah berbangsa Arab dan jauh sekali nak bercakap dalam Bahasa Melayu.

Aku tak kisah sangat kalau ada yang nak memperjuangkan atas nama bangsa Melayu itu sendiri, tapi biarlah agama yang menjadi keutamaan berbanding bangsa. Bangsa tanpa agama seumpama pokok yang tiada daunnya…mati tanpa fungsi….

Kecewa aku dengan respon bapa Aisyah tentang perlakuan anaknya itu, dia tidak bercakap pula bagi pihak agamanya…tetapi lebih cenderung untuk bercakap bagi pihak bangsanya..aku pun sedikit pelik…adakah nilai bangsa lebih penting berbanding agama?

Ada yang amat bersemangat menajamkan lidah memerangi mereka yang menidakkan hak dan juga keistimewaan bangsa Melayu, tapi agak suram untuk mempertahankan kedaulatan agama sendiri. Mungkin ada benarnya, zaman sekarang sudah menular dengan teruk sekali liberalisme dalam rakyat Malaysia. Mereka yang berbangsa Melayu, mungkin tiada lagi agama Islam dalam hatinya…rasa cinta kepada agama, dan juga rasul yang diutuskan mungkin sudah semakin luntur dimamah kemodenan.

Rasa agak lucu juga ada juga yang memesongkan hukum hudud ini kepada hukum yang disasarkan kepada parti politik tertentu sahaja dan bukannya bercakap bagi pihak agama mereka. Fenomena ini mungkin hanya terjadi di Malaysia sahaja kerana diluar mungkin lain ceritanya…tiada rasanya isu berebutkan nilai Melayu itu…ohoo..

Marah Ke Bro?

Yup…memang aku amat marah sekali setiap kali tengok video Aisyah berkenaan. Aku pun tak hairan, kalau agama dia pun bukan agama Islam lagi, mungkin cuma tertulis Islam di kad pengenalannya sahaja dan dari segi amalan dan juga hubungannya dengan Allah mungkin tiada langsung.

Kalau tidak, masakan dia amat berani untuk melakonkan dan mempersendakan nilai-nilai Islam yang ada di dalam video berkenaan? Awal-awal video lagi dia telah dengan berani mempersendakan akan betapa terkejutnya dia terpaksa pakai tudung disebabkan dah masuk ke negeri Kelantan sedangkan syariat Islam telah pun MEWAJIBKAN setiap umat Islam menutup aurat dengan sempurna. Apakah terlalu susah untuk mengingati tentang apa yang telah diajarkan oleh agama Islam tentang kewajipan menutup aurat dan hukumnya berdosa jika tidak?

Ada juga yang berpendapat, isu tutup aurat ni merupakan isu peribadi…..well…itu pendapat dia, aku malas nak ambil kira sebabnya pendapat manusia memang tak selalunya betul. Ianya hanya berpandukan logik akal sahaja dan tidak pula bersandarkan hadis dan juga Al-Quran. Allah dah berikan buku panduan yang amat lengkap untuk kita ikut, tapi biasalah kan, manusia memang sombong…suka gunakan akal sendiri yang kadang-kadang memang orang tu pun tak pernah fikir, dari manakah datangnya kurniaan akal dan fikiran tu?

Kalau ikutkan, 3000 patah perkataan pun rasanya tak cukup aku nak tulis kalau nak kupas isu ini. Marah dan bengang…aku pun tak hairan, kalau pihak BFM mahupun Aisyah ini tidak ditangkap atau didakwa oleh pihak yang berkuasa…sebab macam biasa, orang yang buat perkara ini biasanya akan dilindungi dengan sebaik-baiknya…Tapi Allah lebih berkuasa menentukan segala-galanya..Berdoalah umat Islam untuk kesejahteraan agamamu…..

Kenapa Promote Affiliate Tak Dapat Sales?

Dah tentu ramai juga yang bertanyakan soalan yang sama, dah berpuluh-puluh produk affiliate aku promosikan. Guna macam-macam teknik, teknik FBAds, Google Adwords, Blogging, pemasaran email, video marketing, semua dah buat, tapi takde la plak dapat banyak komisen macam kawan-kawan yang lain. Ada yang update dapat komisen Klikjer, ada yang update dapat komisen dari Ashadee, ada yang update komisen dari Jobdirumah dan banyak lagi komisen-komisen affiliate yang lain.

Kalau dulu aku tengok, selalu update paling banyak adalah…CPUV dari Nuffnang, BE dari Nuffnang…tapi sekarang ni aku tengok makin tak banyak yang update…aku pun tak tahu sangat apa yang best dapat BE ataupun CPUV tu sebab duit pun belum tentu masuk kalau dapat, dan jangkaan dapat duitnya mungkin satu atau dua bulan.

Video Kursus Affiliate Terbaik

Dapat Komisen Affiliate Setiap Minggu

komisen setiap minggu

Setiap minggu? Biar betul bro…aku nak dapat sebulan sekali pun rasa senak nak promosi sana sini..abis 5-6 jam depan komputer nak pujuk orang beli. Macam-macam ayat POWER aku bagi, tapi takde juga sales…takkan nak guna ayat POWER Pikat Lelaki kot baru dapat sales?

komisen klikjer

Alhamdulillah, setakat ni dari tahun lepas lagi masih lagi maintain, walaupun seminggu sekali ataupun kekadang ada minggu yang termiss juga dapat komisen, ada juga backup lagi dari komisen-komisen affiliate yang lain. Sales tiap minggu tu memang paling besar setakat ni berbanding komisen Klikjer ataupun Ashadee, takpe, kumpul semua jadi banyak juga. Dapat la juga kucing-kucing aku tu makan sedap-sedap sikit..ehehe.

Pasal title Top Affiliate tu, bukan aku kejar sangat pun ranking tu, yang aku kejar cuma sales affiliate aku setiap bulan, dan setakat ini masih lagi maintain, cuma aku kena siapkan segala kerja-kerja yang perlu supaya aku dapat lagi banyak dan tingkatkan lagi sales aku tu at least 5-10 peratus. Takkan nak kekal macam tu je kan? Lubuk affiliate ada banyak..ikut korang la nak concentrate yang mana, cari la yang mana senang, teknik mana nak guna,itupun ikut suka. Ada yang dapat sales dari teknik berbayar, ada yang teknik percuma..jalan masing-masing.

Video Kursus Affiliate Terbaik

Kenapa Promote Affiliate Masih Tak Dapat Sales?

Mungkin ada beberapa sebab yang membuatkan korang masih lagi tak dapat sales….mungkin…

1.Korang kurang faham produk tu..jadi korang tak dapat sampaikan maklumat tentang produk tu.

2.Korang mungkin susah nak sedekah aka kedekut nak keluarkan duit tiap kali nampak tabung derma..hehe.Jangan tak tahu, sedekah ni memang besar hikmahnya…

3.Korang tak suka cendol..tambah plak panas-panas gini pekena cendol..peh…layan beb..

4.Promosi korang tu mungkin tidak fokus..aka membabi buta..cuba fokuskan..insyallah ada sales yang bakal terhasil.

5.Korang tak khatam lagi RahsiaKlikjer, ataupun korang masih pandang sebelah mata kat Teknik SEO Merah Jambu.

6.Sifu korang kata cuma kena buat FBAds sahaja dah dapat beratus sales. Tapi korang masih lagi tak tahu teknik copywriting POWER tu sebab tak bape gemar cendol..:P

7.Tak nampak……………..dalam RahsiaKlikjer yang aku dah tulis, aku ada cerita..nak bagi korang nampak, apa yang orang lain tak nampak..kalau korang baca dan amati betul-betul korang akan faham kenapa dan mengapa.

Kalau korang dah nampak….memang korang akan lebih senang buat duit affiliate. Tambah plak kalau korang menggunakan blog untuk mempromosi affiliate. Sebab tak semua IM mampu dapatkan sales affiliate dengan blog…ada yang cuma hebat menggunakan mailing list mereka sahaja. Sekali blast, dapat 15 sales..memang seronok, tapi yang tak seronoknya kalau korang dianggap spammer, ada IM yang selalu sangat blast mailing list depa untuk promosi sahaja…Itu memang biasa..selalunya aku subscribe mailing list depa sebab nak tengok flow depa je..:D

video kursus affiliateCuba korang tengok balik masalah-masalah kat atas ni..adakah korang antara orang yang macam ni? Kalau ada, memang wajib korang dapatkan Video Kursus Affiliate ni, belajar dari mereka yang dah berjaya, insyallah ilmu yang korang belajar tu takkan habis kalau korang manfaatkan dengan sebaiknya. Aku pun masih lagi dalam proses belajar..

Download Video Kursus Affiliate Sekarang

Payment Ke-4 Dari Mobicow

Baru empat kali…

Payment Ke-4 Dari Mobicow

Walaupun tak berapa banyak macam orang lain, aku tak kisah sangat, asalkan lepas bayar hosting aku setiap bulan. Lebihan tu boleh la buat modal sikit nak beli artikel untuk masukkan dalam blog-blog niche aku yang lain. Setakat ni income daripada Mobicow memang tak mengecewakan aku lagi..:D

Daftar Mobicow Di Sini

Terima kasih kepada mamat cendol sebab memperkenalkan aku dengan Mobicow ni, kalau aku tak blogging, confirm la aku tak tahu. Tengok betapa bestnya blogging, korang boleh dapat income macam ni tiap-tiap bulan, tak payah susah-susah nak tunggu CPUV ke, BE ke daripada Nuffnang yang cambest tu kan?hehe.. USD12.83 kalau convert ke MYR berapa ye sekarang?

Payment dari Mobicow

Kalau ikut tukaran mata wang sekarang ni, ada la dekat RM50..jadilah, secara tak langsung sekarang ni Mobicow bayarkan bil hosting aku tu. Aku tak payah nak pening-pening keluarkan duit untuk bayar hosting setiap bulan. Ye..bukan setiap tahun..aku bayar hosting tiap bulan..Kenapa aku bayar hosting tiap bulan? Orang lain bayar setahun sekali je bro…orang yang faham, tentu dah tahu kenapa..Kalau dah berbayar ni, korang secara automatik akan ada komitmen dalam blogging, secara tak langsung korang akan lebih cekap nak dapatkan income dari blog.

Daftar Mobicow Di Sini

Rasanya tak lama lagi je Contest SEO, Malaysia Best Blog 2015 akan tamat..macam biasa aku memang jangka dah siapa yang akan menang top 10..aku pun malas nak buat macam-macam sebab aku sendiri pun sibuk nak uruskan blog-blog aku yang ada tu. Lagi baik aku rank kan entri-entri umpan aku tu ke top page, kan? Tak payah nak buang masa nak buktikan yang aku ni terer dalam SEO ke apa ke, janji sales aku tiap bulan capai target…Aku pun masuk sebab nak memeriahkan suasana je.

Tak sangka plak ramai juga yang masuk dan sudi juga masuk ke blog aku ni..ehehe..So korang dah tengok ke kedudukan korang tu nombor berapa?

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

Shopping online rasanya sudah ramai yang biasa buat. Ada banyak laman web shopping online yang ada kat Malaysia ni. Paling femes sudah semestinyalah Lazada, Zalora dan banyak lagi. Tapi antara yang paling lama bagi aku adalah Lelong.com.my. Macam yang pernah aku cerita sebelum ni, aku lagi suka beli di Lelong, berbanding laman web yang baru tu. Sebab apa? Apa yang special sangat Lelong.my ni?

Bagi sesiapa yang masih tak tahu macam mana nak beli barang di Lelong.my ni, kat sini aku rajin sikit nak bagi sedikit tutorial. Pada aku, laman web Lelong.my ni lebih secure berbanding dengan yang lain. Setakat ni rekod aku membeli di Lelong, takde la sampai lebih 3 hari barang tu sampai. Paling terkejut, aku bank in pukul 2 petang, pagi esoknya dah sampai barang..fuh..penangan shopping online la katakan, punya la laju bapak ko..

Cara Borong Barang Dari China

Macam Mana Nak Beli Barang di Lelong.my?

Cara paling hensem dan bergaya, korang boleh ikut guide kat bawah ni.

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

1.Pertama sekali sudah tentu korang kena taip URL Lelong.my ataupun Lelong.com.my dan tekan button Register di sebelah atas tu.

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

2. Isikan form dengan detail yang betul seperti dalam gambarajah.

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

3.Semak segala detail yang korang telah isikan dan tekan butang confirm.

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

4.Ini merupakan part paling penting sekali. Selepas tu korang akan dapat satu email confirmation daripada Lelong untuk korang klik link berkenaan. Klik pada link berkenaan, dan korang sekarang sudah separuh sah sudah menjadi ahli berdaftar untuk membeli di Lelong.

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

5.Setelah korang klik link berkenaan, korang secara automatik akan login dan boleh masuk ke akaun korang. Sebenarnya proses ini belum lagi selesai. Bagi membolehkan korang menjadi ahli yang Verified, korang kena ikut langkah-langkah yang diberikan seperti dibawah ni.

Bagaimana Membeli Barang Di Lelong.my?

6. Klik pada MyLelong, rujuk gambar di atas, dan korang akan dibawa ke paparan seperti di atas.

7.Kalau korang tengok pada ruangan Mykad dan juga handphone, korang belum lagi menjadi ahli Verified.

Bagaimana Menjadi Ahli Verified Lelong?

Bagaimana Membeli Di Lelong

Kalau korang perhatikan kat atas, korang haruslah menjadi ahli yang verified untuk menjadi pembeli ataupun penjual. Ini adalah amat penting supaya tidak berlaku penipuan. Ini adalah salah satu sebab aku sangat suka membeli di Lelong, korang boleh tahu yang penjual itu merupakan verified seller ataupun selaku business owner itu sendiri. Biasanya Business Owner ni mempunyai kedainya yang tersendiri.

Untuk membeli barang di Lelong, korang hanya perlu ikut syarat-syarat yang telah ditetapkan. Bagaimana flow untuk mendapatkan status ahli verified tu korang boleh rujuk carta yang disediakan seperti di bawah:

Bagaimana Membeli Di LelongSumber : Verified Lelong

Prosesnya memang nampak leceh bukan? Tapi korang juga ada peluang untuk menjual di Lelong selaku ahli yang verified, untuk membuka store korang hanya perlu mengaktifkan akaun seller dan dikehendaki membayar yuran untuk mengaktifkan store tersebut. Lebih kurang macam buka store kat Ebay la lebih kurang.

Cara Borong Barang Dari China

Lelong Sebagai Lubuk Dropship

Serius, memang aku pernah menggunakan Lelong sebagai lubuk dropship aku. Apa yang paling best, satu barang tu dijual oleh ramai seller, dan aku mempunyai pilihan untuk memilih penjual mana yang memberikan harga yang paling terbaik. Biasanya beza harga antara seller tak jauh sangat beza, dalam RM10-RM30 je murah. Tapi itupun korang dah untung bukan? Tambah plak kalau seller berkenaan offer Free Postage untuk kesemua itemnya.

Aku juga pernah menggunakan supplier-supplier di Lelong ni sebagai lubuk untuk aku jual di Ebay suatu ketika dulu, ada la untung sikit-sikit. Walaupun tak boleh nak lawan sangat seller-seller dari China yang mendominasi Ebay, tapi jadi la sesetengah item tu boleh la juga makan..:D

Antara perkara yang korang perlu tahu sebelum membeli barang di Lelong:

1.Bandingkan dulu harga dalam 3-4 supplier yang paling murah kemudian shortlistkan.

2.Lihat pada feedback yang diterima oleh seller berkenaan, kalau lebih daripada 10 adalah digalakkan. Kalau kurang mungkin seller berkenaan masih baru. Tapi markah lebih untuk mereka yang mendapat feedback yang lebih banyak.

3.Tengok harga penuh korang di Shopping Cart sebelum korang tekan Confirmation untuk Order.

4. Korang ada pilihan sama ada menggunakan NetPay iaitu cara pembayaran online secara terus kepada seller berkenaan atau menggunakan Bank Transfer ke akaun bank mereka. Selepas bank in korang kena upload bukti bayaran tersebut menerusi Dashboard pembelian korang.

Cara Borong Barang Dari China

5.Selepas sahaja korang hantar, satu email confirmation akan diberikan kepada korang order yang telah dibuat. Korang juga akan dimaklumkan sama ada barang tersebut telah diposkan atau tidak. Contoh Dashboard pembelian korang adalah seperti dibawah.

cara beli barang di lelong

Kalau korang perhatikan berikut merupakan antara barang-barang yang aku pernah beli.Segala detail mengenai order korang akan dipaparkan menerusi dashboard ini. Jadi korang boleh tahu number tracking pos yang telah diberikan melalui dashboard ini sahaja. Jika ada masalah, biasanya seller akan PM ataupun sms ke nombor telefon korang kalau tetibe stok takde.

Harapnya lepas ni korang dah tak ragu-ragu nak beli kat laman web Lelong ni, sebabnya dari segi kelajuan postage, memang tak pernah mengecewakan aku. Cuma mungkin agak leceh nak verified IC tu je. Tempat lain tak payah pun kan?haha..

Ikut suka korang la nak shopping ke tak, tapi inilah tempat shopping aku selalu, nak cari barang kamera, mouse ke ape ke, kat sini je aku cari, malas nak keluar walaupun dekat je dengan office aku ni kedai komputer..pemalas punya pasal kan?

Rahsia POWER Pikat Lelaki Idaman

Ehem…Para wanita bujang sekalian…

Ada tak rasa di hati korang nak tahu apakah rahsia-rahsia untuk memikat lelaki idaman korang? Tambah plak korang tu masih lagi bujang, setiap minggu tengok dan hadir ke majlis perkahwinan kawan-kawan korang dan ditanya plak dengan soalan-soalan ‘power’ dari kawan-kawan korang yang dah kahwin, “Eh, ko bila lagi””. Korang sendiri pun sure rasa annoying dengan soalan macam tu kan? Macam soalan wajib plak tiap kali jumpa kawan-kawan kat majlis kahwin.

Rahsia POWER Pikat Lelaki Idaman

Tentu korang pun ada lelaki yang korang idamkan, jangan la sampai idamkan suami orang…itu nanti kena parang plak dengan isteri dia, jadi satu hal plak. Jangan plak angan-angan terlampau tinggi sampaikan nak jodoh dengan Aaron Aziz, sedar sikit yang dia tu pun dah kahwin, jangan plak menggatal sanggup jadi nombor dua plak ye?hehee..

Aku tahu, sebagai seorang perempuan bujang, memang korang segan nak approach lelaki ni. Tambah plak lelaki tu memang jenis senyap je dan tak banyak cakap. Dari jauh je korang perhati tiap-tiap hari. Nak tegur, confirm la pemalu..kan..korang kan gadis yang sopan santun, takkan lah ‘perigi nak cari timba’ ye tak?

Apa pun cuba korang layan dulu lagu best kat bawah ni…walaupun hati lelaki tu kekadang keras, ada lembutnya tu..hayati betul-betul liriknya..:D

Dr. HM Tuah Iskandar, kalau korang kenal..dia ni memang seorang penulis buku motivasi yang amat terkenal. Kalau korang pernah baca buku dia, memang sangat best dan bermotivasi kalau dapat baca buku dia ni. Beliau dah terbitkan lagi satu karya agung untuk orang perempuan khasnya..tapi kalau orang lelaki nak beli pun boleh juga, tak salah..mana la tahu kan, nak belikan untuk adik korang ke kan?

Cara Nak Pikat Lelaki Paling POWER!

Baca macam terdesak sangat je kan bunyinya. Apa nak ditakutkan dengan pepatah ‘perigi cari timba’ tu, sebabnya Rasulullah sendiri dipinang oleh Saidatina Khadijah r.a sewaktu baginda menjadi suami kepada Khadijah. Tak ke satu tindakan berani tu oleh Khadijah, dia minat, terus dia pinang dan takde plak orang mengumpat ke apa ke, elok plak bahagia Rasulullah jaga.

Sebagai seorang perempuan bujang, untuk memahami dengan lebih dekat lagi lelaki idaman korang, haruslah korang perhatikan apa yang dia selalu buat. Macam lelaki juga, dia akan berusaha untuk tahu apa yang orang tu suka, dan apa rutin hariannya.

Nak pilih lelaki yang baik bukan setakat korang tahu apa yang dia selalu buat dan apa yang dia suka. Tapi kena juga perhatikan, hubungan dia dengan masyarakat, dan paling penting sekali, hubungan dia dengan Allah. Kalau baik, insyallah korang sudah membuat pilihan yang tepat.

Dapatkan Teknik Pikat Lelaki Paling POWER

Antara Bab Menarik dalam Ebook Teknik Pikat Lelaki yang rasanya korang minat sangat nak tahu macam kat bawah ni…

Bab 5 : 7 Titik Kelemahan Lelaki

-Se ego-ego dan sehebat-hebat lelaki. Mereka juga ada kelemahan. Ketahui kelemahan mereka.

-Apa anda sebagai wanita perlu lakukan terhadap kelemahan lelaki ini.

-Awas dengan kelemahan lelaki ini, kelak akan membuatkan hubungan menjadi buruk. Silap cara dan sikap, anda akan terjerumus terperangkap.

-Kata-kata yang akan membuatkan lelaki terkedu dan mula hormat kepada anda, bukannya memperlekeh menghina.

-Hadiah terbaik untuk diberikan kepada lelaki.

-Wanita tidak perlu hipokrit, tapi perlu selalu membaiki diri sedikit demi sedikit. Bagaimanakah caranya untuk berbuat baik sehingga dianugerahi rasa sayang dan cinta dari lelaki?

Teknik POWER Pikat Lelaki Untuk Isteri

Bukan anak dara je boleh beli, malah kalau korang berstatus janda sekalipun masih boleh untuk mendapatkan teknik yang super power ni. Digalakkan juga kalau korang yang baru kahwin ni, cara-cara nak ‘tackle’ hati suami supaya suami korang tu memang terbayang muka korang je sepanjang masa. Balik rumah pun cepat je sebab nak jumpa korang. Ini bukan sihir ye..ehehe..tapi memang rahsia dan teknik yang beliau berikan amat meruntun jiwa-jiwa lelaki kat luar sana.

Sebelum korang terlepas peluang dan masih lagi takut nak dapatkan lelaki idaman korang tu, lebih baik rasanya korang cepat-cepat download dan baca Rahsia Pikat Lelaki Paling POWER ni, sebabnya nanti makin ramai yang tahu, jejaka idaman korang tu habis dikebas orang, tak ke menangis tak berlagu ye tak?

Download Rahsia Pikat Lelaki Sekarang

Contest Petua Dan Herba Kongsibersamanora

Nampaknya aku rasa tertarik hendak menulis tentang entri contest Petua Dan Herba Kongsibersamanora. Aku tengok ramai blogger dah buat entri-entri masing-masing yang aku rasa memang amat power sekali. Mana yang terer SEO tu, confirm senyum je tengok, sebab rasanya peluang mereka nak menang lagi tu nampak cerah. Macam biasa, aku masuk apa-apa contest pun sebab sekadar memeriahkan pertandingan disamping aku dapat kenal dengan blogger-blogger lain khususnya blogger Kongsibersamanora ni.

Contest Petua Dan Herba Kongsibersamanora

MohdFairiz.com

Herba yang aku pilih untuk entri contest petua dan herba ini adalah Serai. Memang salah satu herba yang cukup penting sekali bagi ramai orang. Kalau nak masak, ini merupakan antara medium paling penting sekali. Nak masak rendang, nak masak tom yam dan macam-macam lagi, kalau takde serai memang tak sedap la, maka tak lengkaplah masakan. Khususnya masakan masyarakat Melayu.

Serai atau serai makan (nama botani: Cymbopogen citratus) adalah tumbuhan herba malar hijau yang dikenali juga sebagai sereh makan (Indonesia), takrai (Thailand) lemongrass (Inggeris). Tanaman serai makan (cymbopogen citratus) dipercayai berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala dan China. Tumbuhan ini selalunya digunakan dalam masakan di kalangan masyarakat Asia terutamanya masakan Thailand, Kemboja,Vietnam) dan Caribbean.

Sumber – Serai

Walaupun sudah lama aku kenal dengan herba Serai ni, tapi baru kali ini aku tahu yang herba Serai ini ada lebih 50 spesis. Fuh…ingatkan ada satu je kat dalam dunia ni. Satu info yang cukup berguna. Selain digunakan untuk masakan, serai yang berlainan spesis digunakan untuk industri minyak wangi.

Ada banyak khasiat serai untuk kesihatan yang korang perlu tahu:

Gigi Putih Dengan Serai

-gigi boleh jadi kuning kalau korang merupakan seorang perokok. Serai digunakan untuk memutihkan gigi yang kuning itu dengan cara menumbuk serai berkenaan dengan sedikit arang dan digosokkan pada gigi tiga kali seminggu. Insyallah petua tradisional ini dapat memutihkan gigi korang tu.

Nutrien Serai

Nutrien Serai

Mengatasi Masalah Angin

-Teh Serai merupakan penawar paling mujarab sekali bagi mereka yang mempunyai masalah angin dalam badan. Aku sendiri sebenarnya mengalami masalah angin dalam badan. Biasanya kalau aku terdedah kepada ‘air cond’ dan tiba-tiba keadaan panas plak di luar, ada harapan la angin akan masuk dengan cepat dalam badan. Dengan adanya serai sebagai penawarnya mungkin dapat mengurangkan masalah pencernaan dalam badan.

Detoksifikasi

-memang digalakkan kepada mereka yang mempunyai masalah buang air kecil, dan masalah pencernaan yang lain. Tak lupa juga serai dapat juga menjaga buah pinggang anda.

Melegakan Senggugut

-Serai dalam bentuk teh amat sesuai diminum bagi mereka yang ingin melegakan masalah senggugut. Sudah semestinya menjadi pilihan orang perempuan, kalau lelaki, dapat melegakan angin dan juga pencernaan bukan?

10 Khasiat Serai Terbaik

10 Khasiat Serai Terbaik

Menurunkan Tekanan Darah

-bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, rasanya elok gunakan serai sebagai herba pilihan kerana memang terbukti kalau korang mengambil minuman yang berasaskan serai, ianya dapat melancarkan lagi peraliran darah korang seterusnya dapat menurunkan tekanan darah.

Kosmetik

-bagi tujuan kosmetik, serai juga boleh digunakan untuk mengurangkan jerawat.

Apakah Benar Serai Dapat Merawat Kanser?

Menurut satu kajian yang disiarkan dalam jurnal September 2002 Cancer Letters, ekstrak serai  dapat menghalang fasa awal kanser hati pada haiwan makmal dan boleh membantu memperlahankan aktiviti sel-sel kanser.  Satu lagi kajian dalam jurnal Oktober 2009 Farmakologi Asas dan Klinikal menunjukkan bahawa elemen yang ditemui dalam minyak pati serai menghalang pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

Laporan Sloan – Kettering pula menyatakan , satu sebatian kimia yang dikenali sebagai isointermedeol , diasingkan daripada beberapa spesis serai dan mendorong apoptosis sel-sel kanser. Walau bagaimanapun , manfaat ini hanya terbukti dalam kajian makmal , dan lebih banyak penyelidikan dan ujian klinikal yang diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya pada tubuh manusia.

Salah satu keunikan pada tumbuhan serai ini adalah ianya merupakan satu tumbuhan jenis rumput yang mudah untuk dibiakkan menerusi batang serai itu sendiri. Biasanya batang serai ditanam di dalam tanah dan ianya akan berakar dengan sendirinya tanpa memerlukan siraman yang berkala. Kiranya antara tumbuhan herba yang paling mudah sekali untuk ditanam berbanding tumbuhan yang lain.

Panduan Menanam Serai

Serai memerlukan kawasan terbuka bagi membolehkan penerimaan cahaya matahari yang cukup untuk pertumbuhan. Jika ditanam di kawasan yang kurang mendapat cahaya matahari, pertumbuhannya akan terbantut. Taburan hujan yang seragam dengan jumlah antara 250 cm dan 300 cm paling baik.

Benih serai ditanam sebanyak tiga batang setiap lubang dalam barisan dengan jarak 2 kaki x 3 kaki. Jarak ini sesuai bagi memudahkan kerja-kerja menuai. Anak pokok serai mula membiak setelah 2 minggu ditanam. Untuk meningkatkan tumbesaran serai, baja NPK hijau pada kadar 5-10 g/rumpun diberi pada peringkat serai berumur 1, 2, 3 dan 4 bulan.

Cara membaja ialah dengan menabur sedikit baja di sekeliling pokok. Setelah serai berumur 5 bulan, baja NPK biru pula dibubuh. Tanaman serai tidak memerlukan banyak penjagaan. Jika terdapat pertumbuhan rumpai, ‘bush cutter’ boleh digunakan bagi mengurangkan penggunaan racun kimia. Walau bagaimanapun, rumpai bukanlah satu satu masalah besar dalam penanaman serai kerana daunnya yang rimbun dapat menghalang pertumbuhan rumpai.

Serai matang setelah berumur 8 bulan dengan purata pertumbuhan sebanyak 70-80 batang serai dalam satu rumpun. Untuk mengutip hasil, rumpun serai digali menggunakan ‘scoop’. Kemudian rumpun serai dibersihkan dengan menggunakan parang atau kapak dan gunting ‘secateurs’. Semasa kerja pembersihan dilakukan, pengasingan serai dibuat untuk dijual dan dibuat benih.

Sumber: Panduan Menanam Serai

Kalau selama ni korang tak tahu cara nak tanam serai, korang boleh rujuk panduan menanam serai dengan cara yang betul mengikut kaedah yang terbaik mengikut panduan dari Jabatan Pertanian sendiri. Ini bagi memastikan korang dapat tanam serai dengan lebih berkualiti dan berkhasiat tinggi.

Resepi Minuman Serai Untuk Sakit Selsema

Bagi korang yang mempunyai masalah selsema tu, maklumlah sekarang ni musim cuaca yang tidak menentu, kadang-kadang panas terik dan kadang-kadang hujan dengan lebatnya. Mari aku kongsikan satu resepi untuk korang buat minuman berkhasiat daripada serai. Korang boleh buat sendiri di rumah, mudah dan murah..:D

1.Ambil dalam 3-4 batang serai.

2.Masukkan bersama secebis kulit kayu manis dan juga satu sudu serbuk kunyit.

3. Segelas susu, dan rebuskan semuanya bersama.

4.Biarkan mendidih dan tunggu sehingga sejuk.

5.Minum sehari sekali untuk beberapa hari sehingga selsema hilang.

Selamat mencuba! :D

Misteri Mitos Batu Serai

Sebut pasal Serai ni, baru aku teringat, dulu memang kecoh sedikit orang berbual mengenai Batu Serai. Aku pun tak pasti sejauh mana kebenarannya yang mana ada sesetengah pokok serai dapat mengeluarkan batu-batu berwarna yang cantik berkilau dan biasanya digunakan untuk perhiasan seperti batu cincin ataupun rantai.

Semua ini masih lagi aku anggap mitos, sejauh mana kebenarannya rasanya kalau korang ada pengalaman, mungkin boleh kongsikan. Aku buat kajian di internet, terdapat beberapa blog yang menjual batu serai ini dengan harga yang agak mahal. Tapi setakat ini aku masih belum percaya lagi mitos ini..kalau korang macam mana ye?

Kredit gambar -Top10HomeRemedies

Contest Petua Dan Herba Kongsibersamanora

Contest Petua Dan Herba Kongsibersamanora

Rupa-rupanya banyak juga entri-entri yang best dalam dunia kesihatan kat blog KongsiBersamaNora ni. Antara topik-topik menarik yang aku dapat kenal pasti adalah seperti berikut:

Resepi Jeruk Mangga Asam Boi – memang sedap wo kalau korang buat sendiri..meliur tengoknya :D

Khasiat Buah Anggur Segar-selama ni makan je tau, tapi tak pernah ambil tahu pun khasiatnya..best juga rupanya :D

17 rakyat Chicago memeluk ISLAM kerana campaign di bas – satu topik yang begitu mengejutkan juga.

“Bumi Malaysia kaya dengan alam semulajadi tumbuh-tumbuhan dan herba yang tersembunyi sejuta rahsia dan mampu merawat pelbagai jenis penyakit termasuk KANSER”

* Contest Petua dan Herba KongsiBersamaNora yang dianjurkan oleh KongsiBersamaNora bersama penaja InspireMagazine MazlindaShop AdamJTanOfficialByPuji BeeVenomMalaysia AlphaLipidMalaysia ByHawaOrked BabyZoomersShoppeNadiaSecret ZieFauzi NorfaNil KhairulZamri Annisabiz